Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Maakt bij een toename van 3 db uit waar de bronnen vandaan komen?

Stel 1 straaljager maakt 80 decibel en 2 83 db. Maakt het dan uit of zij uit dezelfde richting komen tot de hoorder of juist van tegenovergestelde richting?

erotisi
9 maanden geleden
742
TurfGraver
9 maanden geleden
Het gaat om het niveau welke het oor bereikt. Richting maakt niet uit.
Tenzij deze exact zelfde zijn en 1 van tegengestelde fase.
crispy
9 maanden geleden
Een straaljager produceert geluid met heel veel verschillende frequenties, het is om het maar zo te zeggen 'hele harde ruis'. Daarom is er geen effect te verwachten van dempen of versterken als het uit dezelfde of tegenovergestelde richting komt. Dat zou anders zijn als het ging om twee toongenerators met een exact gelijke frequentie, die kunnen elkaar versterken of dempen afhankelijk of die in fase zijn of niet.
- als twee straaljagers komen zal je ze beide pas horen zo ongeveer als ze voorbij komen, tenminste als ze in de buurt van de geluidssnelheid vliegen. Het moment van waarnemen is dus afhankelijk van de locatie waar de straaljagers zich bevinden.
erotisi
9 maanden geleden
OK laten we de vraag dan toelichten met twee toongenerators. Maakt het dan verschil of deze naast elkaar of tegenover elkaar van de ontvanger staan?
TurfGraver
9 maanden geleden
Zelfde frequenties en fase?
TurfGraver
9 maanden geleden
Als afstand tussen bron en oor en bronnen zijn gelijk zal volume verdubbelen, dus + 3dB.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

(ChatGPT)
Nee, bij een toename van 3 dB maakt het niet uit waar de bronnen vandaan komen.

Decibel (dB) is een logaritmische eenheid die wordt gebruikt om de verhouding tussen twee geluidsniveaus aan te geven. Een toename van 3 dB komt overeen met een verdubbeling van het geluidsvermogen. Het is een absolute meting van het geluidsniveau en heeft geen relatie met de richting of locatie van de geluidsbronnen.

Dus, ongeacht waar de geluidsbronnen zich bevinden, zal een toename van 3 dB betekenen dat het geluidsniveau twee keer zo sterk is geworden. Het kan echter zijn dat je de bronnen beter hoort als ze dichterbij zijn, maar dat heeft te maken met de geluidsintensiteit op een bepaalde locatie, niet met de dB-waarde zelf.

Het is belangrijk om op te merken dat de perceptie van geluid ook kan worden beïnvloed door andere factoren, zoals de omgeving, reflecties, demping en de richtingsgevoeligheid van het menselijk gehoor. Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat geluid op verschillende manieren wordt waargenomen, zelfs bij een constante dB-waarde.
(Lees meer...)
9 maanden geleden
SimonV
9 maanden geleden
Dit antwoord van ChatGPT had ik als reactie gegeven. Naar aanleiding van de reacties erna twijfelde ik aan de juistheid en heb ik m'n reactie verwijderd.
LeonardN
9 maanden geleden
Waar twijfel je aan?

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding