Waarom lijkt de thermische warmtegeleidbaarheid van enkelglas bijna gelijk aan die van hout?

Overal op websites over dubbelglas staan tabellen met waarden voor warmtegeleidbaarheid (U) voor enkel glas ter vergelijking met HR+ en HR++ glas. Iedereen noemt een waarde van ca 5,6 W/m2 voor enkel glas. Ik probeer het verschil tussen mijn enkele glas (4 mm) en mijn veel dikkere kozijn (4 cm) te berekenen. Ik kom op hele andere waarden. Waar maak ik de rekenfout?
De formule is: U = lambda/ d .
Lambda is de warmtegeleidingscoefficient (W/mK) en d is de dikte van het materiaal (m)
De waarden voor lambda zijn: ca 1 voor glas en ca 0,2 voor hout. Glas geleid de warmte ca 5x beter dus. Aangezien de weerstand tegen warmteverlies OOK afhangt van de dikte (hoe dikker hoe minder verlies) denk ik: 4 mm glas moet dus veel meer warmte verliezen dan 4 CM hout want en betere geleiding en dunner. Maar overal zie ik dus U=5,6 voor glas en ca 5 voor hout.
Als ik het zelf bereken (en de mm en cm omzet in m) kom ik ook op 5 voor hout: 0,2/0,04
Voor glas kom ik echter op 250 ipv op 5,6 : 1/0,004.
Wat doe ik hier fout?

Weet jij het antwoord?

/2500

Die warmtegeleidingscoëfficiënt λ is een natuurkundig-theoretische waarde voor een stof of materiaal. Ik weet niet precies hoe ze die in de laboratoria bepalen, maar die geeft alleen een waarde voor het transport van warmte BINNEN die stof zelf. Bij bouwelementen zoals een ruit is niet zo heel spannend. Want het gaat om het warmteverlies door die ruit in de praktijk, waarbij die warmte ook nog eens zal moeten worden aangevoerd door de lucht in de kamer, en weer afgevoerd door de lucht buiten. Dan zal er aan zo'n echte ruit aan weerszijden ook nog eens een dun laagje stilstaande lucht hangen (een zg laminair verschijnsel), dat op zich prima mee-isoleert, terwijl de overdracht van warmte van luchtmoleculen naar zo'n glasplaat ook nog eens anders verloopt als tussen de moleculen binnen het glas zelf.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100