Hoe voorkom ik statische schokken na het opstaan van de bank?

Mijn partner blijkt zich flink statisch op te laden bij het opstaan van de bank. Dat geeft een fikse elektrische tik bij het aanraken van een metalen voorwerp, of van mij. Il wil daar graag iets aan doen.

Ik had bedacht het (metalen) wijnrek dat naast de bank staat via een weerstand van 10 MΩ te verbinden met de aarddraad van het stopcontact. Na het opstaan even het wijnrek aanraken zou dan voldoende zijn om geleidelijk, dus zonder schok, te ontladen.

Helaas blijkt zelfs het aanraken van de deurknop van een houten binnendeur al voldoende voor een harde schok. Als zo'n klein en geïsoleerd stukje metaal mijn partner al een schok geeft, zal het wijnrek (geaard via 10 MΩ of 'los') dat waarschijnlijk ook doen.

Welke andere praktische manieren zijn er om mijn partner te vrijwaren van elektrische schokken na het opstaan van de bank?

Weet jij het antwoord?

/2500

Statische spanning bouwt zich op. Wanneer deze meteen weer afgevoerd, als de spanningen nog niet zo hoog zijn, wordt zal dat ongemerkt kunnen. Dat betekent dat je partner zich meteen aan aarde moet koppelen zodra ze op de bank gaat zitten. Daar zijn standaard oplossingen voor. google maar eens op "esd armband". Of praktischer laat je partner gaan zitten op een esd matje. Een andere oplossing is proberen te voorkómen dat statische elektriciteit zich opbouwd. Dat kan door rekening te houden met de bekleding van de bank, de kleren die je partner aan heeft en b.v. ook de luchtvochtigheid. (in vochtige lucht bouwt statische elektriciteit zich minder makkelijk op).

Kleed je zoveel mogelijk met katoenen kleding en zeker geen polyester, acryl of andere dunne modieuze stoffen. (Ook katoen kan erg mooi staan). Leg ook een dikke katoenen deken op de bank en loop op blote voeten of katoenen sokkken. Vermijd zoveel mogelijk kunststof in je interieur en probeer de luchtvochtigheid op 60% te houden.

Bronnen:
https://www.esdsite.nl/statisch.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100