Wat gebeurt er met de waterdruk achter de waaier van een centrifugaalpomp als er geen water afname?

Wanneer er tegen een dichte afsluiter aangeperst wordt zal de vloeistofstroom stoppen en de druk oplopen. Aan de zuigzijde van de pomp zal de druk lager zijn dan aan de perszijde. Maar wat is de druk aan de achterzijde van de waaier t.h.v. de asafdichting? Is deze gelijk aan de persdruk van de pomp of juist lager?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De druk aan de achterzijde van de waaier zal gelijk zijn aan de persdruk van de pomp. De achterzijde van de waaier staat in open verbinding met de afvoer van de pomp, Om de waaier heen vormt de vloeistof een "U" met de gesloten zijde van de "U"aan de bovenkant. Of buitenkant, of perskant, hoe je dit wilt noemen. Op de tekening in "Bron" zie je open verbinding met de perszijde.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Centrifugaalpomp

Omdat je onvoldoende afname heb zal de temperatuur van de vloeistof stroom oplopen waardoor dit kan gaan koken, hier door loop de druk in het pomphuis op waardoor de waaier van de pomp beschadigd kan worden, tevens kan het seal ( de asafdichting ) kapot gaan. Normaal gezien is de druk in het centrum van de waaier 0

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100