Kun je onder spanning komen te staan zonder stroom?

Stel je hangt aan een hoogspanningskabel. Je staat dan vermoedelijk onder spanning (volt) maar komt die spanning in je lichaam door stroom (al is het misschien van hele korte duur) of ontstaat die spanning dan ineens?
Natuurlijk is er wel stroom in de hoogspanningskabel, maar de vraag is of er ook stroom in het lichaam is.

Toegevoegd op 02 augustus 2019 09:51: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je met twee handen aan de hoogspanningskabel zou hangen zal de stroom zich verdelen over de kabel én je armen. Je lijf bestaat voor een groot deel uit water met zouten en is dus behoorlijk geleidend.

Spanning is, simpel gezegd, een maat van hoe graag de elektronen van het ene punt naar het andere punt willen. Weerstand is een maat voor hoe makkelijk ze dat kunnen. En stoom is een maat voor het aantal elektronen dat de doorsnede van een geleider passeert. Ga jij aan een hoogspanningskabel hangen (zonder verder wat aan te raken) dan willen de elektronen héél graag naar de grond. Dus de spanning van je lichaam t.o.v. de grond is net zo hoog als de spanning van de hoogspanningskabel. Ze kúnnen echter niet naar de grond. (=hoge weerstand) er zal dus geen stroom gaan lopen. Maar... op het moment dat jij nog op de grond staat heb jij de lading van dat potentiaal. Op het moment dat jij vervolgens naar de draad springt neem jij dat potentiaal mee. Op het moment dat jij de draad raakt, is er dus héél even een potentiaalverschil er zullen dus een paar elektronen van of naar de draad vloeien. Genoeg om het verschil op te lossen. Dit is vergelijkbaar met een statisch elektrische schok. De schok is echter zo klein dat 'ie niet of nauwelijks merkbaar is.

Stroom (amperage) is dodelijk. Spanning, potentiaalverschil (voltage) niet. Als je de hoogspanningskabels vasthoudt is de stroom die door je loopt omgekeerd evenredig met de verhouding van de weerstand tussen die vd draad en degene die die vasthoudt. Je hebt een stukje parallelle schakeling. Het amperage dat door je lichaam heen gaat is zeer klein (vogeltjes zitten er ook op in grote getale op). Er loopt dus geen (of nagenoeg geen) stroom door je heen als je zo'n kabel vast houdt, MITS je geen contact maakt met de grond. Dus niet dodelijk. De spanning die je opbouwt in je lichaam (ophoping van elektronen) zal vervliegen (Zoals bij vogels). Alleen duurt dat wrs langer dan de val naar beneden waardoor je alsnog een schok kan krijgen wanneer je de grond raakt (want dan gaat er een stroom lopen). --------- Dus ja, je kan onder spanning staan zonder dat er een stroom loopt. Om onder spanning te komen staan, moet er een kleine stroom lopen.

Toegevoegd op 03 augustus 2019 16:17: tekst

Ook al maak geen contact met de grond, er zal kortstondig een flinke stroom door je vloeien en die overleef je niet. Je lichaam werkt als een condensator die opgeladen wordt. Zie de link naar het YouTube-filmpje. Op 380 kV-lijnen zitten nooit vogels!

Bronnen:
https://youtu.be/9YmFHAFYwmY

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100