Hoe werkt natriumhypochloriet ontsmettend?

Vaak wordt er bleekmiddel (Chloor) gebruikt in het huishouden om dingen schoon te maken (sanitair bijv.), maar hoe werkt dat precies? Wat maakt bleek zo'n goede schoonmaker en wát maat het schoon?

Het blijkt dat bleek maar een milde oxidator is. Werkt bleek dan als een soort zuur en welk atoom is daar voor verantwoordelijk?

En dood het ook bacterien of ontvet het ook?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat komt omdat het hypochloriet ontleedt in zoutzuur en zuurstof. De zuurstof ONTSTAAT in de waterige oplossing en is daarom bijzonder reactief. Hij oxideert bacteriën en schimmels onmiddellijk. Vervuilde handdoeken en beddengoed worden weer schoon omdat de zuurstof organische vervuiling omzet in CO2 en water. Bij wortelkanaalbehandelingen wordt hypochloriet gebruikt om de tandwortel te desinfecteren. HClO ->HCl + O (O in statu nascendi) De zuurstofatoom moet zich nog verbinden met een andere zuurstofatoom tot O2

Hypochloriet is een sterke oxidator, die allerlei vervuilingen kan oxideren. Ibn de aanwezigheid van chloor ontstaat bovendien chloorgas, dat zelf ook weer giftig is.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hypochloriet

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100