Is de relativiteitstheorie van Albert Einstein echt alleen theorie?

Volgens velen kan je niet sneller dan het licht gaan ivm de relativiteitstheorie van Einstein.
Maar het woord theorie zegt toch alles?
In praktijk is dat dan echt zo?
Niemand heeft ooit in werkelijkheid die snelheid bereikt.
En daardoor bewezen dat je niet sneller kan dan het licht.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De "theorieen" van Einstein waren in eerste instantie (1905) wiskundige verhalen. De algemene relativiteits theorie (welke wiskundig veel moeilijker te doorgronden is) kwam pas veel later in 1916 (let wel dat de eerste paper na 3 maanden klaar was met schrijven, ontzettend snel). Toendertijd was het dus een wiskundige uiteenzetting die nog bewezen moest worden. Inmiddels zijn heel veel facetten van deze "theorie" bewezen en mogen we het vooralsnog als waar aannemen. Een heleboel zaken kunnen verklaard worden aan de hand van of maken gebruik van de natuurkunde in deze theorie: - De baan van Mercurius kon met Newtoniaanse natuurkunde niet helemaal verklaard worden. Er zaten hele kleine discrepanties in de baan t.o.v. de voorspelling met Newtoniaanse natuurkunde (klassieke mechanica). Met Einstein's theorie kon de baan van Mercurius perfect voorspeld worden. - GPS maakt gebruik van satelieten. Als we de effecten van ruimte / tijd niet mee zouden nemen in de berekeningen zouden de GPS systemen al per week enkele meters er naast zitten. Na een jaar navigeer je naar Parijs, sta je ineens in Tibet bij wijze van. - Binnen de astrofysica maakt men gebruik van gravitatielenzen (hele zware objecten van duizenden melkwegen) die licht doen af buigen. - Einstein voorspelde entiteiten in het universum die zodanig tijd en ruimte vervormden dat zelf licht er niet van kon ontsnappen. In de jaren 50 werden dit grappend en neerbuigend "zwarte gaten" genoemd. Inmiddels weten we dat deze bestaan..., dat er miljarden van bestaan. Dan de grote vraag waarom het een theorie heet. Eigenlijk komt dit door een ongelukkige vertaling. http://en.wikipedia.org/wiki/Scientific_theory Scientific Theory: A scientific theory is a well-substantiated explanation of some aspect of the natural world that is acquired through the scientific method and repeatedly tested and confirmed through observation and experimentation. Ofwel: Een wetenschappelijke theorie (eigenlijk theorem) is een goed onderbouwde verklaring van bepaalde aspecten van de natuur die is gevonden door middel van de wetenschappelijke methode and meermalig getest en bevestigd door observatie en experimenten. De relativiteitstheorie is een van de meest bevestigde theories ter wereld. Hoe weten we dan dat er geen deeltjes zijn die sneller gaan dan het lictht? Omdat de theorie dat voorspeld en vooralsnog is er geen reden om aan te twijfelen.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Special_relativity
http://nl.wikipedia.org/wiki/Algemene_rela...

Dat is niet alleen theorie. Het is allang praktijk. Er vloeien tal van verschijnselen voort uit de relativiteitstheorie. Waaronder de tijddilatatie. Onder andere lopen de klokken in de GPS satellieten langzamer dan de klokken op aarde. Zou men dat niet doen, dan zou de positiebepaling al gauw met 5m per dag de fout in gaan. Na een maand dus 150m, etc. GPS zou dan volslagen onmogelijk zijn.

Het klopt niet als je zegt 'niemand heeft ooit de snelheid van het licht bereikt', maar die snelheid produceer jij vele malen per dag -bijvoorbeeld als je een lichtknopje indrukt en een lamp aanzet. Eigenlijk is het fout om te zeggen dat uit de relativiteits theorie volgt dat je niet sneller dan het licht kan -het is omgekeerd: uit proeven blijtk dat je niet snelelr dan het licht kan, en de relativitietstheorie is daarvan de logische consequentie. De snelheid van het licht kun je meten, de eerste die ontdekten dat niets sneller kan dan het licht (of eigenlijk: dat licht altijd dezelfde snelheid heeft) waren de heren Michelson en Morley in 1887. Ze waren eigenlijk op zoek naar iets anders -en vonden dit.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Michelson-Mor...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100