Waarom krijg ik nooit een electrische schok bij het uitstappen van een auto?

Ik ken het verschijnsel zelf helemaal niet, heb nog nooit een schok gehad, ik weet dat het ook met je kleren te maken hebt, ik draag altijd flanelle overhemden, nooit polyester of andere kunststoffen.
Wat zou de reden kunnen zijn?
Dit naar aanleiding van een vorige vraag over dit onderwerp, hoe het te voorkomen.

Toegevoegd na 11 uur:
Statisch electrisch geladen is waarschijnlijk erg slecht voor je gezondheid en zou veel vage klachten kunnen veroorzaken.

Toegevoegd na 5 dagen:
Ik heb helaas geen goed antwoord gehad op mijn vraag waarom ik het nog nooit gehad heb.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het heeft te maken met opf je statisch geladen bent, en inderdaad is je kleding en met náme je schoeisel daarin belangrijk. Ik merk het zelf vooral als ik Crocs draag. Heerlijke schoenen, maar je kunt niet zomaar uit de auto stappen zonder een tikke te krijgen, en in sommige (niet alle !!) supermarkten, kun je ook het karretje en de schappen niet aanraken. Het lijkt dus een combinatie tussen de schoenen (synthetisch) en de vloer (synthetisch), maar niet alle synthetische stoffen reageren op een zelfde manier. Maar als ik Crocs draag en auto rij, moet ik bij het uitstappen altijd even héél snel het randje van de deur aanraken, zodat de 'tik' zo kort en pijnloos mogelijk is. Dat wordt trouwens ook een soort automatisme, want ik merk dat ik het met normale schoenen inmiddels ook begin te doen. Even 'ontladen'. Als je leren schoeisel draagt, heb je er vermoedelijk vrijwel nooit last van. Toegevoegd na 8 uur: (ps beide schoenen op de afbeelding zijn Crocs-dat je niet denkt dat ik altijd op tuinklompen loop ofzo)

Je ziet bij sommige auto's een strip onder de achterbumper die in contact staat met de grond. Dit is een manier om te zorgen dat auto's geaard zijn. De statische lading die je dan anders zou opbouwen binnen de auto kan meteen wegstromen. Tip voor de mensen die hun portieren met een elleboog dichtdoen: NIET DOEN! Als je gaat tanken en je bent statisch geladen kan het voorkomen dat er brand ontstaat bij de onvermijdelijk ontlading.

De statische lading onstaat vooral door wrijving met de (vooral droge) lucht, maar ook b.v. wanneer je een trap afloopt en je hand over de leuning laat glijden. Normaal ontlaad je jezelf weer door contact met de grond (aarding). Wanneer je nu rubberen zolen hebt, dan gebeurt dat niet, omdat je geisoleerd bent. Wanneer je dan iets beet pakt dat de lading op kan nemen of af kan voeren, dan krijg je een schok, omdat je in een keer de opgedane statische lading afgeeft. Daarbij is het zo, dat verschillende stoffen door de wrijving meer of minder lading opdoen; de meeste kunststoffen worden makkelijker geladen dan natuurlijke stoffen; ook een droge huid neemt makkelijker lading aan dan een vochtige of vettige huid. Er zijn zeer veel combinaties denkbaar van soort huid en kleding en dat verklaart, waarom de ene persoon hier veel gevoeliger op is dan de andere.

Ja ed, je kleding is hierbij heel belangrijk, maar ook de manier waarop je uit de auto stapt telt mee. Ik zal eerst moeten uitleggen hoe je zo geladen wordt. Je krijgt pas een lading als je VAN je stoel opstaat. Dit is hetzelfde principe als een electrolytische capaciteit, ofwel elco. Deze bestaat uit twee geleidende platen met een isolator ertussen. Als de platen elkaar raken is de lading hetzelfde maar het verschil niets. Wanneer de platen uit elkaar gaan, wordt de lading opgebouwd en groter. Jij zit op de stoel is hetzelfde als de twee platen op elkaar. Als jij opstaat ontstaat het elco principe: jij en de auto/grond zijn de twee platen en de lucht is de isolator. Jij als plaat zijnde krijgt dus een lading. Wanneer deze niet weglekt, zal je een schok krijgen als de metaal aanraakt (nadat je staat). Jij die geen schok krijgt, is die lading al weggelekt via kleding of schoenen. Maar ik stap zodaning uit met auto dat ik ervoor zorg dat mijn kuiten de auto blijft raken terwijl ik uitstap. Dit is meteen het afvloeien van de lading. + ik duw de deur dicht via het raam. Terwijl je loopt zal de ook lading verliezen omdat je geen ideale elco bent. Katoenen kleding is goed tegen statische lading. Syntethische kleding zijn hele goede isolators dus wel statische lading.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100