Wat is het verschil tussen een stroomtrafo en een spanningstrafo?

Een stroomtrafo gebruik je bijvoorbeeld om de amperage omlaag te halen indien het te hoog is om direct te meten. (hoogspanningsstations)
Wat ik kan vinden op het internet is dat een stroomtrafo hetzelfde werkt als een spanningstrafo alleen dat de primaire spoel meestal gewoon een dikke staaf is die door de secundaire spoel loopt (1 wikkeling), logisch ook want hier loopt veel stroom door heen.

Bij een normale trafo 230V als je op de primaire zijde 1 wikkeling hebt en de secundaire 10 wikkelingen dan staat er op de secundaire 2300V spanning.
Maar hoe moet ik me dat voorstellen bij een stroomtrafo? En blijft de spanning dan wel gewoon hetzelfde?

Weet jij het antwoord?

/2500

Bijde trafo's werken precies het zelfde Bij de stroom trafo hen je gewoon primair 1 wikkeling en secondair, zoveel je nodig hebt om een meter aan te sluiten. Toegevoegd na 42 seconden: Dus het verschil is alleen de wikkel verhoudingen.

Alle trafo's zijn zowel stroom- als spanningstrafo. Wat jij bedoelt is een stroom meetopstelling voor grote wisselstromen. Dat verhaal vind je in de bron hieronder. Een trafo heeft het bezwaar dat de maximale stroom beperkt wordt door de verzadiging van de kern van de trafo en er geen gelijkstroom mee gemeten kan worden. Om dat te meten wordt juist gebruik gemaakt van de verzadiging van de kern om de stroom te meten. Hoe dat gaat vindt je in een link in de bron. Toegevoegd na 18 minuten: Grote gelijkstromen worden gemeten met Hall effect, De verzadiging wordt gebruikt bij het meten van kleine gelijkstromen samen met grote wisselstromen, (aardlekschakelaars)

Bronnen:
https://meettechniek.info/basis/stroom.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100