Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

wordt ijzeroxide weer ijzer?

We verbruiken op jaarbasis nogal wat ijzer, een gedeelte wordt opnieuw gebruikt maar de rest verbrand onder invloed van zuurstof. Komt dit ijzerroest op de een of andere manier weer terug in de vorm van ijzer?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
3.1K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Het oxideren van ijzer is een chemische reactie waarbij ijzer Fe zich verbindt aan zuurstof O2. Daar komt energie bij vrij. Dat betekent andersom dat je de zuurstof wel weer van de roest af kunt krijgen, maar met een proces waar energie bij moet. Zo kun je ook geroest ijzer recycelen, net als wanneer je ijzererts (inderdaad ook geroest ) gebruikt om ijzer te winnen. Zelfreparerende roestplekken bestaan niet, maar het terugbrengen van geroest ijzer in de fabrikage kan wel.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Nee, als je dat zou kunnen uitvinden, dan kun je auto's met zelfreparerende roestplekken op de markt gaan brengen, dan word je rijk!
IJzer wordt gewonnen uit ijzererts. Dat is eigenlijk roest.
De winning kost een hoop energie. Uit zichzelf krijg je daar geen ijzer van.
(Lees meer...)
AWM
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding