Kan er energie gewekt worden uit de wrijving van de autobanden op de snelweg?

Ik ben maar een leek, maar als op een autoweg veel verkeer is, dan zorgen de banden voor nogal wat wrijving met het wegdek. Kan daar geen energie uit opgewekt worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Uiteindelijk verdwijnen alle vormen van energie, inclusief wrijving, als warmte die zich verspreidt door de ruimte. Een snelweg is een grote opslag van warmte. Loop er maar eens met je blote voeten overheen als het zomer is. Je verbrant je tere voetjes, zo heet is het. Die energie zou je kunnen winnen met behulp van warmtewisselaars. Zo krijg je "gratis" warm water. Toegevoegd na 56 seconden: Met peltier elementen in omgekeerde polariteit aangesloten, zou je elektriciteit kunnen opwekken met warmte.

Het asfalt wordt opgewarmd door de wrijving, maar ook omdat het zwarte asfalt warmte aantrekt. Er zijn al eens proeven gedaan, om te kijken, of hier energie mee op te wekken was. Vergt nogal een investering. Heb nog geen enthousiaste verhalen in de media gehoord over succesvolle resultaten van de proef. Dus of de proef loopt nog, of de resultaten vielen tegen.

Nee dat kan niet. Wrijving is warmte. Waar je over spreekt is de statische wrijving tussen band en weg. Die wrijving heb je nodig om te sturen en te remmen en accelereren. Die kun je niet gebruiken... Is die weerstand heel groot dan is het rendement van de liter brandstof die je verstookt erg klein. dus dan rijdt je niet een op 23 maar 1 op 9. Dus is niet te gebruiken.

dat zou geweldig zijn! ik denk dat het kan. nu nog iets bedenken hoe je deze wrijvingsenergie kunt benutten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100