Gaat buitenlucht door een stenen of betonnen muur ?

Misschien een domme vraag, misschien via warmte of kou ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Gassen die in lucht aanwezig zijn, kunnen traag diffunderen door een muur. Het verschijnsel zal traag verlopen, maar het antwoord is dus "ja".

Ja, een stenen of betonnen muur ademt, maar dit gaat zeer langzaam en heeft geen effect op warmte of koud in huis. Het levert geen tocht op en is ook geen gevolg van warmte of koud. Warmte of koud heeft geen effect op het ademen van een stenen of betonnen muur. De hoeveelheid is buitenlucht is zeer klein en voor heel veel zaken verwaarloosbaar. Het is geen domme vraag, maar een zeer interessante vraag. Toegevoegd na 6 minuten: Ik zou meer zorgen maken over vocht en deze komt niet binnen via de buitenlucht, maar puur door regen aan de buitenkant of via lekkage of via oorzaken van binnen. Goed ventileren, dus zorgen dat er meer lucht door de stenen of betonnen muur kan een oplossing zijn. De normale manier gaat te traag, maar met een aantal slimme truukjes kun je het versnellen. Toegevoegd na 13 minuten: En warme lucht neemt meer vocht op dan koude lucht. Dat is het verband tussen vocht, warmte, buitenlucht en stenen of betonnen muren. Het klink complex en moeilijk, maar op het moment dat het voor je zien, dan gaan het leven en wordt het veel simpeler.

De meeste muren zijn doorlatend voor lucht en vocht. Beter voor vocht als voor lucht, want watermoleculen zijn heel klein. Regel is, dat vocht in de muur beweegt van warm naar koud. Ook bij ventileren beweegt vocht van warm naar koud. Is het 's zomers binnen kouder dan buiten, dan wordt het binnen vochtig en ventileer je niet. Om dezelfde reden wordt 's winters de lucht binnen droog.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100