Kan iemand de formule E=MC^2 van Einstein uitleggen?

Ik weet dat de e voor energie staat, de m voor massa en de c voor de lichtsnelheid staat. Maar ik weet niet hoe je ermee kan rekenen en ook niet wat het eigenlijk laat zien. Kan iemand dat uitleggen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je hebt gelijk dat in de formule E=M*c^2 E voor de energie staat M voor de massa en c voor de constante lichtsnelheid. Wat de formule beschrijft is dat massa en energie met elkaar verbonden zijn. Energie kan nooit verloren gaan, zo is uit de formule af te leiden dat een deeltje met hogere kinetische energie (E=1/2*m*v^2, als v hoger wordt, wordt E hoger) ook een hogere massa moet hebben. Andersom is af te leiden dat zeer weinig massa in een gigantische hoeveelheid energie omgezet kan worden, wat bij kernfusie en kernsplitsing gebeurd. Denk maar eens na hoe groot het kwadraat van de snelheid van het licht is. De formule beschrijft dus het verband tussen energie en massa, dat alles wat een massa heeft, energie heeft en dat massa in energie omgezet kan worden en vice versa. - Mark

Je kan de energie van een kernsplitsing meten. Stel: De massa van een aantal uranium atomen is o.oo1 gram vul het dan in in de formule. Je krijgt dan 0.001 keer lichtsnelheid(m/s)^2 (Lichtsnelheid is 299 792 458 m/s) E=898755178736817,64 J/Kg zeer onrealistisch maar ik hoop dat je het principe begrijpt Off Topic: Met deze formule was niet te bewijzen of kernsplitsingen oneindig waren of niet. Hiermee riskeerden de wetenschappers die achter de atoombom zaten dus dat de bom afging en nooit meer zou stoppen. Hierdoor zou leven op aarde onmogelijk worden, of de aarde zou exploderen.

Bronnen:
www.wetenschapsschool.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100