Hoeveel soda heb ik nodig om 1 liter azijn in puur water (ph6)te veranderen?

heeft iemand een idee of ergens een plek waar ik het uit kan rekenen ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als het jou lukt om puur water over te houden dan ga ik je nomineren voor de Nobelprijs. Als je ethaanzuur mengt met calciumcarbonaat (de chemische termen voor azijn en soda) dan krijg je de volgende reactie: 2 CH3COOH + Na2CO3 --> 2NaCH3CO2 + H2O + CO2 Behalve water en koolzuurgas ontstaat er ook nog natriumacetaat (het natriumzout van ethaan - of azijnzuur). Verder heeft een oplossing van natriumacetaat een pH waarde van 8,9. Je zult dus zoveel soda moeten toevoegen dat niet alle azijnzuur kan reageren en de azijnzuur en natriumacetaat elkaar in balans houden op een pH=7. Als je weet wat de pH-waarde van je beginoplossing is kun je samen met de reactie hierboven berekenen hoeveel je moet gebruiken. Tip: 2 mol azijnzuur + 1 mol soda -> 2 mol natriumacetaat (= pH 8,9). Succes! Oja, zorg wel dat je goede luchtafvoer hebt / geen gesloten opstelling anders heb je een kleine uitdaging met de hoeveelheid CO2 die ontsnapt uit je oplossing... Toegevoegd na 3 dagen: Wat mij nu pas opvalt is dat ik soda per ongeluk Calciumcarbonaat heb genoemd. Het is natuurlijk Natriumcarbonaat. Calciumcarbonaat (CaCO3) is kalksteen en geen soda.

Bronnen:
http://chemie.basolimburg.ucll.be/wik/natr...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Natriumacetaat

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100