Wordt de voltage groter of kleiner als twee geladen platen zich van elkaar verwijderen en heeft dat invloed op de capaciteit?

De een zegt groter en de ander kleiner.

Zie :https://forums.studentdoctor.net/threads/voltage-between-plates-vs-distance.806878/ :

1) " If you are using a CHARGE and the distance between the charge increases than Voltage will decrease."

2) " increasing the distance between the plates while holding charge constant increases voltage"


En stel dat het voltage/potentiaal kleiner wordt als de platen zich dichter bij elkaar bevinden is de capaciteit dan ook groter omdat C=Q/V?
Immers als V minder wordt dan kun je er lading (Q) bij doen zodat C even groot blijft?

Weet jij het antwoord?

/2500

De voltage stijgt met de veldsterkte. Hoe kleiner de veldsterkte, des te hoger de spanning wordt opgebouwd. Het is dus het doel de platen zo dicht mogelijk bij elkaar te zetten. Op een gegeven moment wordt de kans op 'doorslaan steeds groter; zelf met goede isolatoren. Door een diëlektricum toe te voegen kan men de capaciteit nog verder opschroeven.... Toegevoegd na 56 seconden: Oh nee.... "Hoe kleiner de veldsterkte" moet natuurlijk zij "hoe kleiner de afstand"!

Bronnen:
http://www.betekenis-definitie.nl/Di%C3%AB...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Condensator

Het klopt dat iedereen wat anders zegt. Je vergelijkt namelijk appels met peren. Ten eerste bestaat spanning niet. Spanning is geen fysische entiteit. Er bestaat spanningsverschil, die het gevolg is van. Lading bestaat (fysische entiteit), en rondom een gelade voorwerp heerst een elektrisch veld. En de Flux (de krachtlijnen) door een gesloten oppervlak rondom een geladen voorwerp is evenredig met de omvatte lading. Het spanningsverschil hangt weer af ven de permeabiliteit van het medium waar de krachtlijnen doorheen gaan en van de Fluxdichtheid, en dus van de configuratie van de ladingen. Zo kun je bijvoorbeeld iets zeggen over de fluxdichtheid en de veldsterkte tussen twee oneindig grote platen op een zekere afstand. De formule C=Q/V geldt altijd, maar heeft niets met het voorafgaande te maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100