Valt een roterende bal langzamer naar beneden (in het vacuüm)?

Normaal gesproken wordt de snelheid van een vallend object bepaald door F=mgh. Dus maakt dat roteren niets uit zou je denken, zeker omdat er geen lucht is.

Maar als je nu twee even grote cilinders hebt, waarvan de ene hol is en de ander massief, die laat je van een schuine plank afrollen, dan gaat de holle cilinder veel langzamer omlaag dan de massieve. Dat komt dan doordat de potentiele energie wordt omgezet in translationele en rotationele energie, waarbij de rotationele energie voor de holle cilinder veel hoger is door de hogere inertie van de massa die alleen wordt bepaald door de buitenkant. Enfin dat is ongeveer de uitleg, hoewel ik het nog niet echt helemaal begrijp. Vandaar misschien deze vraag.

Want als dus de snelheid van een roterend object oa wordt beinvloed door zijn rotatie-energie waarom zou een roterende bal dan niet langzamer gaan als hij naar beneden valt. Maw normaal zou een holle bal en massieve bal even snel naar beneden gaan maar als ze nu beide spinnen zouden ze dan ook even snel beneden zijn?

Toegevoegd na 1 uur:
Zie voor uitleg experiment rollende cilinders minuut 12:00
https://www.youtube.com/watch?v=cB8GNQuyMPc

Weet jij het antwoord?

/2500

Newton heeft al beschreven dat een massa in beweging deze beweging in principe rechtlijnig door wil zetten. Dat heeft een stabiliserend effect op roterende voorwerpen zij willen, in de een vrije ophanging, hun as in dezelfde richting houden. Hierop zijn gyroscopen en ook het experiment met het fietswiel ( https://www.youtube.com/watch?v=Eibw9RhavVI ) gebaseerd. De RICHTING van de draaias is dus stabiel, maar de bol als geheel is gewoon onderhevig aan de zwaarte kracht. Die valt net zo hard naar beneden als een bol die niet draait. Daarom dat in de formule F=mgh ook nergens sprake is van rotatie snelheden en richtingen. Het is gewoon geen factor van belang.

Bronnen:
https://www.youtube.com/watch?v=Eibw9RhavVI

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100