Blijft een object in een bol die van gelijke kanten lucht naar binnen blaast op zijn plaats ongeacht waar deze zich bevind?

Stel je hebt een bol en die bol is van binnen bekleed met ventilatoren die zo opgesteld zijn dat ze vanuit elke richting precies evenveel naar het centrum blazen. Je stopt er vervolgens een object in stel een pingpongbal, zal dit balletje dan op elke willekeurige plaats blijven of zal het balletje naar het centrum gaan? Of nog iets anders?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat object zal gewoon naar beneden vallen. Als je aan alle kanten van het object even hard duwt, blijft er nog steeds de zwaartekracht op werken, die je dus niet compenseert. Verder is je "experiment" onuitvoerbaar. Als je aan alle kanten lucht naar het midden blaast zal de luchtdruk in het midden torenhoog worden. Die lucht moet ergens heen, weg van het centrum. Je krijgt allerlei onvoorspelbare wervelingen waardoor je opzet teniet wordt gedaan.

Je maakt (vermoedelijk) een denkfoutje aangezien in een bol waar je aan alle kanten gelijk alleen maar lucht inblaast alleen de druk maar toe gaat nemen. Verder gebeurt er niet zoveel. Maar stel nu even dat die lucht nadat het bij het balletje gekomen in het niets verdwijnt. Of nee, we gaan een stapje dichter bij de werkelijkheid: we gaan niet uit van een bol, maar een ring ! Een ring die op een vloer ligt. de bal kan over de vloer rollen en de lucht kan naar boven weg. Stel nu dat de bal vlak bij de rand ligt, dan zal de kracht van de ingeblazen lucht die vlak bij die rand vandaan komt véél sterker zijn dan de lucht die van de overkant moet komen. De bal zal dus van de rand vandaan geblazen worden. Echter hoe dichter de bal naar de overkant rolt, hoe sterker de invloed van de lucht aan de overkant wordt. In het midden zullen de krachten van beide richtingen in evenwicht zijn. De bal zal in het midden dus tot rust komen. Wat opgaat van noord naar west geldt ook voor noord en zuid. Van alle kanten zal de bal dus naar het centrum geblazen worden. Maken we van dit 2D-idee weer een 3D-idee dan is heeft de bal dus in principe de neiging om naar het midden van de bol te gaan, ware het niet dat er geen luchtstroom is omdat, zoals al eerder gezegd, de lucht niet weg kan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100