Kan een propellorvliegtuig sneller gaan dan het geluid?

Dus een vliegtuig met een propellor kan die sneller gaan dan het geluid?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij een snelvliegend propellervliegtuig gaan de uiteinden van de propeller zowel snel naar voren als heel snel in het rond. Als je die twee snelheden combineert, dan nader je op een gegeven moment met de bladtippen de geluidssnelheid terwijl het vliegtuig zelf nog niet echt in de buurt van de geluidssnelheid is gekomen. Het gevolg als je harder probeert te gaan (bijvoorbeeld door steil te duiken) is dat je extra energieverlies en enorme weerstand gaat krijgen door plaatselijke overschrijdingen van de geluidssnelheid aan de bladtippen, en dat heeft eigenlijk steeds het met succes sneller vliegen dan de geluidssnelheid met een propellervliegtuig verhinderd. Het is niet helemaal uitgesloten dat het een enkeling gelukt is, maar dat zijn dan gevallen geweest dat het vliegtuig de luchtkrachten niet heeft kunnen weerstaan en uit elkaar gevallen is, waarbij de piloot het niet heeft kunnen navertellen. Waarschijnlijker is dat de enkelen die het wel konden navertellen, misleid waren door onjuiste aanwijzing van de toen beschikbare snelheidsmetertechniek. Het antwoord op deze vraag komt dus nog steeds neer op: nee. https://forum.cosmoquest.org/showthread.php?65837-Can-a-prop-plane-exceed-the-sound-barrier&p=1091553#post1091553 Meer over het bereiken van de geluidssnelheid (maar dan vooral in straalvliegtuigen): https://skeptoid.com/episodes/4154 De piloot van deze Spitfire heeft enorm geluk gehad. Zijn propeller (dat is nou juist het onderdeel waardoor de vliegsnelheid niet de geluidssnelheid zal kunnen bereiken) vloog er finaal af, en daardoor heeft hij in plaats van 89% van de geluidssnelheid toen eventjes 92 % gehaald: http://www.bbc.com/future/story/20160505-the-spitfires-that-nearly-broke-the-sound-barrier Maar ook die vloog toen dus nog niet even snel als het geluid. Zie ook https://www.startpagina.nl/v/vervoer/vliegtuigen/vraag/450921/propeller-vliegtuigen-geluidsbarriere-voorbij-alleen

Bronnen:
https://forum.cosmoquest.org/showthread.ph...

In lucht is de geluidssnelheid ("Mach 1") ongeveer 300 meter per seconde (ruim 1000 km per uur). Met een propellervliegtuig kan men onmogelijk sneller vliegen dan het geluid. De geluidssnelheid is daarvoor een onneembare barrière.

Bronnen:
http://www.depagter.com/oorsprong/aarde/mach1.htm

Als het propellor vliegtuig eerst heelhoog vliegt endan naar beneden duikt zou het mogelijk kunnen zijn. Maar dan moet de constructie het natuurlijk wel houden anders hou je geen vleugels meer over.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100