Is het mogelijk om de lichtsnelheid te zien?

Als je een lamp aandoet zie je natuurlijk ook het licht met de lichtsnelheid gaan, maar dat gaat zo snel dat het als instantaan overkomt.

Nu vraag ik me af of er experimenten zijn of misschien wel natuurlijke gebeurtenissen waarbij je echt de lichtsnelheid kunt zien. Dat lijkt me alleen mogelijk als je over grote afstanden beschikt en het licht zelf ook nog eens zichtbaar.

Een voorbeeld daarvan zou misschien zijn als je met een laserstraal van de ene ster/planeet naar de andere planeet/ster schijnt waartussen een wolk zit die de lasterstraal zichtbaar maakt. Bijvoorbeeld een laserstraal van de maan naar de zon gezien vanaf de aarde. Die lichtstraal zou je dan 8 minuten kunnen volgen. Je zou dan het topje van de laserstraal kunnen volgen. Dat is natuurlijk s.f. dus dat zal wel niet lukken maar zijn er misschien andere manieren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Hoi hoi, Dat is helaas niet mogelijk met 'het blote oog'. Want er is geen enkel licht wat je zo ver kan zien dat je tijd daarvan opmerkt. En mocht dat wél zo zijn, dan heb je ook nog eens een referentie-kader nodig, waarmee je het kan vergelijken (bijv. geluidssnelheid, als de andere kant 'ja' zegt dat hij het licht aanzet). In dat geval moet je dan eerst het geluidssnelheid uitrekenen. Oftewel ... het gaat niet lukken zonder hulpmiddelen. Er zijn in het verleden wel schattingen gedaan door o.a. astronauten (niet 'uit de duim gezogen' schattingen, maar) welk gebaseerd zijn op de planeten en de banen die ze afleggen. Tegenwoordig doen ze dat in de labs met een zgn. HE(lium) Ne(on) laser. Dus je hebt deels gelijk dat ze het met een laser doen. In de bron kom je de formule tegen (soort wetenschappelijke internationale goeievraag website), daarvoor moet je de golflengte (oftewel "sterkte" van het licht weten) en ook nog in welke regelmatig weten (met het blote oog zie je slechts een regelmaat van 20 tot 30 Hz).

Bronnen:
https://socratic.org/questions/what-is-the...

Ja hoor, de lichtsnelheid is zichtbaar. Je heb dan wel heel veel licht nodig van een heel sterke lichtbron, en heel veel "spul" waar dat licht op kan schijnen, verspreid over enorm grote afstanden. Dat betekent dat we het in de ruimte moeten zoeken. Er zijn meerdere voorbeelden van sterren die zich in een grote gas- en stofwolk bevinden. Sommige van die sterren zijn variabel in lichtsterkte, met af en toe een enorme "licht-explosie". Vanaf de aarde kunnen we dan zien hoe die tijdelijke hoeveelheid extra licht zich door de gas- en stofwolk verplaatst. We zien dan een bolschilvormig stuk van de wolk dat extra verlicht wordt, waarbij de straal van die bolschil groter wordt met - jawel, de lichtsnelheid. -- Indirect kunnen we het ook in ons eigen zonnestelsel zien. Bijvoorbeeld bij Jupiter. Jupiter beweegt zich soms naar de aarde toe, soms van de aarde af, afhankelijk van de posities van Jupiter en de aarde in hun banen. Jupiter heeft manen die met een bepaalde, constante, snelheid rond Jupiter draaien. Als Jupiter (plus manen) zich naar de aarde toe beweegt, zien we de manen sneller rond Jupiter draaien dan ze eigenlijk doen. Omgekeerd geldt hetzelfde: als Jupiter zich van de aarde af beweegt, zien we de manen juist langzamer rond Jupiter draaien. We zien hier weliswaar niet de lichtsnelheid zelf, maar wel het gevolg van de lichtsnelheid. En we zien dat de lichtsnelheid eindig is, want als licht zich oneindig snel zou bewegen zouden we de manen van Jupiter altijd met dezelfde snelheid rond hun planeet zien draaien.  

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100