Waardoor is het zo moeilijk om de verhoudingen van de ingrediënten van coca cola te bepalen?

Het recept van coca cola is nooit vrijgegeven. Coca-Cola wordt in talloze landen geproduceerd, maar wat ze maken in al die fabrieken is water, CO2 en suikers of zoetstoffen toevoegen aan een siroop die geproduceerd wordt in de fabriek van Coca-Cola in Atlanta, waar het hoofdkantoor van het bedrijf staat.
De ingrediënten van deze siroop zijn op zich wel bekend. Met andere woorden: er is geen geheim ingrediënt. Het is de verhouding tussen deze, met name de kruiden, en de manier waarop deze verwerkt worden wat in de geheime formule staat, en wat wél geheim is.

Maar kunnen chemici bijvoorbeeld door een heel precies onderzoek niet gewoon er achter komen wat precies te verhoudingen zijn van die ingrediënten en hoe die kruiden tot die ingrediënten te verwerken zijn? Waardoor is dat toch zo moeilijk? Kun je niet gewoon (ok, gewoon is misschien wat simpel) moleculen tellen?

Al zal dat namaken geloof ik niet mogelijk zijn omdat alleen coca cola het recht heeft op het gebruiken van cocabladeren. Maar in een ander land zou dat toch wel moeten kunnen.

http://www.goeievraag.nl/eten-drinken/dranken/vraag/483286/geheime-formule-coca-cola-nooit

http://www.gizmodo.com.au/2011/02/coca-colas-secret-recipe-finally-revealed/

http://www.goeievraag.nl/eten-drinken/vraag/720/ingredienten-coca-cola

Weet jij het antwoord?

/2500

Theoretisch is het mogelijk de verhoudingen van de ingrediënten te bepalen. Maar dit onderzoek is kostbaar en zou weggegooid geld zijn: je mag de cola toch niet namaken. Daarnaast weet je na analyse nog niet hoe je de drank moet namaken: in welke volgorde worden de ingrediënten toegevoegd, hoe lang meng je ze voor je het volgende ingrediënt toevoegt, wat voor mixer(snelheid) gebruik je, etc. Toegevoegd na 10 minuten: Eén van de eerste recepten van Coca Cola is overigens gewoon te downloaden: http://www.thisamericanlife.org/sites/default/files/TAL_original_recipe.pdf Toegevoegd na 1 uur: Correctie: je mag de cola wel namaken, maar de kans is dus klein dat dit uiteindelijk lukt. Coca Cola heeft zelfs nooit een octrooi voor het recept aangevraagd.

Bronnen:
http://chemistry.stackexchange.com/questio...
http://www.cultuurwijs.nl/cultuurwijs.nl/c...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100