wat is de pH waarde van appelazijn en zuiveringszout samengevoegd?

de pH waarde van appelazijn is 3 - 4, de pH waarde van zuiveringszout is 8 - 9, als ik een oplossing maak van beide wordt de pH waarde dan 7?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als de verhouding 1:1 is, zal het tussen de 5,5 en 6,5 liggen (tussen het gemiddelde van 3+8 en 4+9)

Die lage pH van azijn wordt veroorzaakt door azijnzuur, bij zuiveringszout is de base bicarbonaat. Voeg je beiden aan elkaar toe neutraliseren ze elkaar, azijnzuur wordt daarbij acetaat en bicarbonaat wordt daarbij CO2. Die CO2 zal vervliegen waardoor alleen een overmaat aan acetaat overblijft. De exacte pH van dit uiteindelijke mengsel is verder dan nog wel afhankelijk van de concentratie en die is momenteel niet bekend. Aangezien de zuurconstante van azijnzuur 4,75 is, is het enige wat je onder de gegeven omstandigheden met zekerheid kan zeggen dat de uiteindelijke pH > 4,75 zal zijn.

Wanneer je azijnzuur met een bicarbonaatoplossing mengt, zal er CO2 ontstaan, dat als belletjes zichtbaar wordt. Meng je een equivalente hoeveelheid azijnzuur met zuiveringszout, dan is een oplossing van natriumacetaat het product. De pH van die oplossing zal hoger dan 7 zijn, want Na+ is een sterke base en Ac- een zwak zuur.

Bronnen:
http://www.wisnet.nl/courses/WisnetMetha/C...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100