Is er een bestaande eenheid van zoetheid?

Je leest wel eens dat er stoffen worden gevonden die tot honderden malen zoeter zijn dan suiker, zoals stevia. Zijn die waarden uit de lucht gegrepen (bijv. slechts op basis van smaaktests), of hoe wordt deze zoetheid bepaald?

Weet jij het antwoord?

/2500

De zoetheid van zoetstoffen kan niet door chemisch-analytische methoden worden bepaald. Het moet dus met smaakpanels met getrainde proevers. Als standaard wordt de zoetheid van sucrose (tafelsuiker, saccharose) genomen: deze is 100. In die zin is dit dus de eenheid van zoetheid: het getal dat in verhouding staat met sucrose. Van allerlei zoetstoffen (natuurlijk en synthetisch) worden oplossingen in water gemaakt. Deze worden vergeleken met een sucrose-oplossing op zo'n manier dat gekeken wordt welke verdunning (=concentratie van de zoetstof) even zoet smaakt als de sucrose-oplossing. Je kan namelijk onmogelijk proeven of iets 200x zoeter is, maar wel dat een 200x verdunde zoetstof toch even zoet smaakt als sucrose/suiker.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100