Hoe kan het dat iets minder zwaar is, als je het met meerdere mensen optilt?

Oké, deze vraag wil ik graag even nader verklaren.

Ik begrijp namelijk dat als een tafel 100 kilo weegt en je tilt deze met 4 mensen op, dat de tafel per persoon 25 kilo lijkt.

Deze vraag op zich lijkt een "domme vraag".

Maar ik zou graag dit effect nader verklaard willen hebben. Waarom weegt iets minder per persoon als je dit met meerdere mensen deelt terwijl het gewicht hetzelfde blijft.

Kan iemand hier nauwkeurig op ingaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik begrijp uit je vraag eigenlijk dat je zoekt naar het volgende: Hoe komt het dat een tafel van 100 kg makkelijker met 4 personen is op te tillen dan een tafel van 25 kg met 1 persoon. Mijn antwoord , op deze interpretatie van de vraag, is: Als je 25 kg vlak naast je lichaam optilt kan je dat makkelijker doen dan 25 kg met naar voren gestrekte armen optillen. Je krijgt nl als je op afstand iets optilt een "hefboom" effect wat je vooral in je rug en schouders voelt waardoor je je spieren veel meer moet aanspannen bij de laatste oefening. Til je een tafel in je eentje dan moet je dus naast het gewicht ook die hefboom overwinnen. Als je met 4 man een 4 keer zwaarde tafel tilt krijg je jouw te tillen deel wel vlak bij je lichaam omdat degeen tegenover je zorgt dat er geen hefboomwerking meer optreedt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100