Kunnen neutrino's atomen ook in aangeslagen toestand brengen? Zo nee, waardoor niet?

Normaal gesproken kunnen fotonen elektronen in een hoger energieniveau brengen.
Omdat ik niet verwacht dat neutrino's dat kunnen, vraag ik me wel af waardoor ze dat niet zouden kunnen.

Zowel fotonen als neutrinos zijn fermionen en beide ontzettend kleine rustmassa 0,2eV (?) neutrino en geen voor foton. Nu kunnen fotonen nog een grote energie krijgen afhankelijk van zijn frequentie, maar of die de energie van neutinos te benaderen valt weet ik niet.

Nu weet ik eigenlijk al niet wat er precies voor zorgt dat fotonen kunnen reageren met elektronen, maar ik vermoed dat de enige factor is of de hoeveelheid energie overeenkomt met de kwanta van de elektronen.

Dus kunnen neutrinos ook een aangepast energieniveau krijgen waardoor zij elektronen in aangeslagen toestand kunnen brengen?
Nogmaals ik vermoed dus van niet, maar is de energie van het neutrino het enige obstakel?

Toegevoegd na 6 minuten:
Correctie: fotonen zijn natuurlijk geen fermionen maar bosonen. Maar elektronen en neutrino's zijn beide fermionen

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja dat kunnen neutrino's. In een ondergrondse tunnel in Gran Sasso staat een bak met 600.000 liter vloeibaar argon waarvan de verwachting is dat er dagelijks één argon atoom wordt aangeslagen door een neutrino. Zie de bron voor het hele verhaal. Toegevoegd na 9 minuten: Realiseer je dat er verschillende soorten neutrino's zijn die een verschillend energieniveau hebben. Neutrino's met het laagste energieniveau zijn praktisch niet detecteerbaar omdat die vrijwel geen interactie met materie hebben (wat nogal wat wil zeggen om dat neutrino's die wel interactie met materie hebben dat eigenlijk al nauwelijks doen)

Bronnen:
http://www.newscientist.nl/blogs/god-en-neutrinos

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100