Hoe werd de tijd gemeten direct na de oerknal?

Er wordt gesproken over seconden (en kleiner) waarin het beginnende heelal expandeerde... maar er liep geen klok mee. Hoe geeft men zin aan het begrip seconde als er geen meetinstrument of -mogelijkheid aanwezig is?
En ik zou deze vraag ook kunnen stellen over de grootte van het heelal in de afwezigheid van een maatstaf. De enige constante lijkt de lichtsnelheid te zijn... hopen we.

Weet jij het antwoord?

/2500

Wij meten tijd in seconden, dus ook de tijd zoals die begon met de oerknal. De oerknal is een theoretisch raamwerk waarin zich bepaalde gebeurtenissen moeten hebben afgespeeld binnen een bepaald tijdsbestek om de huidige stand van het heelal te verklaren. De theorie leidt tot vrij exacte voorspellingen, zo is de kosmische achtergrond straling en de temperatuur daarvan lang voor de daadwerkelijke meting voorspeld. Het maakt niet zoveel uit welk tijdseenheid je hanteert als je maar consistent blijft. Afstanden blijven ook gelijk, om eens een voorbeeld te noemen, je kunt in zeemijlen of in kilometers rekenen, je moet alleen niet tussendoor veranderen zonder dan naar verhouding om te rekenen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100