Wat maakt een materiaal doorzichtig?

We kunnen doorheen sommige stoffen kijken (bv. glas, lucht, water, diamant ...), maar door andere weer niet (bv. lithium, fosfor, grafiet ...). Maar hoe komt dit nu? Wat gebeurt er op moleculair niveau?

Licht gaat bv. wel door glas (stof met veel/grote moleculen) maar niet door lithium (stof met weinig/kleine moleculen).

Licht gaat bv. wel door water (vloeibare stof) maar niet door kwik (ook vloeibaar).

Licht gaat bv. wel door diamant (stof met een bepaalde koolstofstructuur) maar niet door grafiet (stof met een andere koolstofstructuur).

Dus wat maakt een stof nu eigenlijk doorzichtig? In deze vraag (http://www.goeievraag.nl/wetenschap/natuurkunde-scheikunde/vraag/467973/maakt-water-glas-doorzichtig) werd er gezegd dat het te maken heeft met de afstand tussen de schillen, maar als je bv. Zwavel en Chloor pakt: deze hebben bijna dezelfde elektronenconfiguratie, maar toch is chloor doorzichtig en zwavel niet.

Ik gok dat het iets te maken zal hebben met de structuur waarop de moleculen opgebouwd zijn, doordat grafiet ondoorzichtig is maar diamant wel. Maar water en ijs zijn beide doorzichtig en hebben beide een andere structuur (water heeft er zelfs geen eigenlijk).

Weet jij het antwoord?

/2500

Licht is een zeer zwakke straling die de meeste objecten niet kan penetreren. Sommige stoffen hebben als eigenschap dat zij wel licht door laten net zoals jij alpha,beta, en gamma straling doorlaat (helaas voor jou) Dit betekent wel dat licht op den duur de chemische samenstelling van de stof aantast.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100