is natrium carbonaat(soda) gevaarlijk in gasvorm?

Ik ga een elektrolyse toestel in elkaar zetten, maar hier heb ik ook nog een zout voor nodig dat de oplossing laat geleiden. NaCl(keukenzout) heeft als vervelend bijproduct dat er chloorgas vrij komt, zo heb ik ondervonden. Er zijn zeker ook andere goede geleiders maar daar kom je weer wat lastiger aan. Soda leek mij wel handig omdat het erg goedkoop is en ik bovendien nog een voorraad heb liggen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je moet denk ik eerst even wat scheikunde lessen volgen. Als je stroom voert door een oplossing Na2CO3 dan gebeurt er heel wat interessants, maar er komt geen "Na2CO3-gas" bij vrij. Want dat kan niet. Overigens zou het best kunnen zijn dat je ge-experimenteer gevaar kan opleveren voor jouw en/of je omgeving. Dus probeer eerst te begrijpen wat je doet en verhoog je WA-verzekering.

Elektrolyse van een waterige oplossing van natriumcarbonaat levert aan de kathode gasvormig waterstof op en aan de anode gasvormige zuurstof. Waterstof gemengd met zuurstof (of lucht) levert explosiegevaar op, daarom zijn luchtballonnen tegenwoordig gevuld met het duurdere edelgas helium. Goed ventileren is dus zeer raadzaam.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100