Waarom kan de totale entropie niet afnemen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Over het algemeen neemt in een gesloten systeem de entropie niet af maar neemt toe. De oorzaak daarvan ligt in de neiging van de natuur naar een gelijkmatige verdeling. Een toestand waarin macroscopische grootheden als druk en temperatuur ongelijk verdeeld zijn over een volume heeft in het algemeen veel minder realisatiemogelijkheden dan één met een gelijkmatige verdeling. De ongelijke verdeling van macroscopische grootheden in een geïsoleerd systeem (dat wil zeggen met een vast volume, zonder dat er energie in of uit kan) neigt dus op statistische gronden tot afvlakken van die ongelijkmatigheden. Een formele manier om dit uit te drukken is de tweede wet van de thermodynamica. Maar om aldus te zeggen dat het nóóit kan gebeuren dat entropie afneemt, is wat te veel gezegd: Stel dat we de moleculen in een gas een kleur konden geven. De ene helft rood en de andere helft blauw. Bij hoge entropie vliegen ze kris kras door elkaar met verschillende snelheden. Bij deze microtoestand horen dus zeer veel mogelijkheden. Als men naar een gas zou kijken op microniveau dan zullen we deze microtoestand waarnemen. De kans dat we aan de ene helft van het gas alle rode moleculen en aan de andere kant alle blauwe moleculen zouden waarnemen is uiterst zeldzaam. Deze micro toestand heeft dus een lage waarschijnlijkheid. Maar de kans bestaat wel! en één maal in de tig miljoen jaar zou er een moment zijn waarop de microtoestand van lage waarschijnlijkheid even zichtbaar zou zijn. http://wetenschap.infonu.nl/natuurkunde/146355-entropie-de-orde-of-wanorde-van-energie.html

Binnen een gesloten systeem kan de entropie wel afnemen, maar daar moet je dan energie voor aanwenden. Bijvoorbeeld een hoop boeken die uit een kast zijn gevallen weer terug zetten. Dan wordt de chaos op de grond minder en de orde in de kast neemt toe. Op grotere schaal is de entropie echter niet afgenomen. Voor het produceren van de benodigde energie is er ergens wanorde ontstaan. Bv kolen die nu als verbrandingsdeeltjes door de lucht gaan. Aangezien je altijd een verlies hebt bij het overdragen van de energie, neemt in het totale systeem de entropie dus wel toe. Deze redenatie verder volgend komen we vanzelf in een situatie waarin alle energie is omgezet in wanorde. En dan houdt het op.

Alle gegeven antwoorden zijn juist maar gaan voorbij aan de vraag waarom dit zo is. Het antwoord daarop is eenvoudig: dat komt door de tweede hoofdwet van de thermodynamica. Dat is een natuurwet en alle verschijnselen in de natuur zijn onderworpen aan natuurwetten. Uitzonderingen daarop zijn onmogelijk.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_wet_v...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100