Is de nauwkeurigheid van GPS noord-zuid en oost-west gelijk?

Een GPS-systeem bepaalt zijn positie - maar, zoals bij elke meting, zit ook hier een meetonnauwkeurigheid op.

Stel dat de omstandigheden ideaal zijn: vlak terrein, open veld, perfect weer, veel tijd. Is de meetonnauwkeurigheid van het GPS-systeem, uitgedrukt in meters (en dus niet in graden) in noord-zuid-richting dan gelijk aan de meetonnauwkeurigheid in oost-west-richting? Zo nee, hoe verhouden beide meetonnauwkeurigheden zich?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Onderstaande is beredeneerd, dus volledige zekerheid kan ik je niet verschaffen: Wat ik wel zeker weet is dat de nauwkeurigheid van je positiebepaling sterk afhankelijk is van het aantal satellieten dat je ontvanger ‘ziet’. De GPS-satellieten draaien niet in een geo-stationaire baan, maar zijn verdeeld rondom de hele aarde. Zouden ze wél in een geo-stationaire baan draaien dan is de afstand op de polen naar een satelliet langer dan die vanaf de evenaar. Dat zou invloed hebben. Maar dat is dus niet het geval. Blijft over de verdeling van de satellieten rondom de aarde. Plaatjes via google (zie bron) lijken te suggereren dat deze verdeling redelijk gelijk is. Gebaseerd op de aanname dat die plaatjes min of meer correct zijn, dan zou de dekking redelijk gelijk moeten zijn. Maar zelfs al klopt dat niet (wat waarschijnlijk is), dan nog zullen de ‘gaten’ waar meer of minder satellieten te zien zijn voortdurend veranderen aangezien de positie van de satellieten voortdurend verandert, terwijl zij zich door hun baan verplaatsen. Concluderend: ervanuit gaand dat perfectie niet bestaat en er een wisselend aantal satellieten zichtbaar is aan de hemel zal op enig moment op een bepaalde plaats een preciezere meting gedaan kunnen worden, dan op een andere, maar op een volgend moment kan de precisie op diezelfde locaties weer compleet anders zijn. GEMIDDELD genomen zouden op de hele aarde ongeveer een gelijke precisie moeten gelden. Toegevoegd na 17 uur: Nog even een aanvulling i.v.m. de specifieke vraag m.b.t. noord-zuid en oost-west. De GPS bepaald zijn positie via een 3-hoeksmeting. Dat is een wiskundige meting die in principe onafhankelijk is van de lengte- of breedtegraden. Er is dus in principe géén verschil qua windrichting ! Het zijn puur het aantal zichtbare satellieten, de nauwkeurigheid van de apparatuur en de lokale ontvangst die de uiteindelijke nauwkeurigheid bepaald. Toegevoegd na 17 uur: Nog even een aanvulling i.v.m. de specifieke vraag m.b.t. noord-zuid en oost-west. De GPS bepaald zijn positie via een 3-hoeksmeting. Dat is een wiskundige meting die in principe onafhankelijk is van de lengte- of breedtegraden. Er is dus in principe géén verschil qua windrichting ! Het zijn puur het aantal zichtbare satellieten, de nauwkeurigheid van de apparatuur en de lokale ontvangst die de uiteindelijke nauwkeurigheid bepaald.

Bronnen:
https://www.google.nl/search?q=positie+gps...

Het kán zelfs niet gelijk zijn: de afstand tussen de meridianen neemt af als je vanaf de evenaar naar de polen reist. De afstand tussen de breedtegraden is wel vrijwel constant. Op de polen hebben de begrippen Oost en West zelfs helemaal geen betekenis meer...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100