Kan men kleur meten?

Kan men een kleur meten en welke eenheid wordt dan gebruikt om bijv. het (licht) verschil tussen een bijv. lichtrode en een iets donker roder kleur aan te duiden.
Wat is dan in de gebruikte eenheden een klein, nauwelijks zichtbaar, kleurverschil en een groter kleurverschil, dat duidelijk zichtbaar is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat is het verschil in de golflengte van het licht, en ja dat kan je meten.

Kleuren hebben een RAL nummer, ral9001 is wit

Kleuren zijn op verschillende manieren te maken en te onderscheiden. In je vraag heb je het over rood, en iets donkerder rood. Dat verschil zit hem in de hoeveelheid rood licht. Heel veel rood licht is helder rood, minder rood licht is donkerder rood. En heel weinig rood noemen we bruin. De basis kleuren licht zie je in de regenboog. Die lopen van rood naar oranje naar geel naar groen naar magenta naar blauw en naar violet. (Samen geven ze het "witte" licht van de zon.) Deze kleuren kun je onderscheiden naar golflengte of naar frequentie. Met een prisma kun je deze kleuren scheiden. In de chemie en de astronomie doen ze dat heel nauwkeurig, waardoor ze aan het licht van sterren en planeten kunnen zien uit welke stoffen ze bestaan. Met name de aanwezigheid van water kunnen ze bepalen. Die kleuren kun je dan in verschillende verhoudingen mengen. In dat mengsel kun je aangeven welke kleuren met welke intensiteit aanwezig zijn. Dus je noemt de golflengte en de energie die elke kleur heeft. Dat gebeurt min of meer in een camera. In je ogen zitten drie verschillende receptoren, die respectievelijk het meest voor rood, voor groen, en voor blauw gevoelig zijn. Daardoor zien we verschillende kleuren. Voor sommige kleuren hebben we aparte namen. Zo is bruin een tint tussen donker rood en donker geel. Op een computerscherm gebeurt dan weer het omgekeerde. Elke pixel straalt dan een bepaalde hoeveelheid rood, groen en blauw licht uit, hetgeen je soort van als één kleur benoemt.

Foto- en filmcamera's doen niet anders dan kleur meten. Wij zien kleuren door licht, en licht bestaat uit golven met frekwenties en die kun je meten (Hz). Kleuren -van dingen- zijn echter 'afhankelijk' van het licht dat er op valt. Iets dat we 'normaal' zien als rood is, als het met enkel groen licht beschenen wordt, helemaal niet rood. In het donker hebben dingen überhaupt geen kleur.

Je hebt kleur van het licht. En het kleur van een voorwerp. De kleur van licht meet je door het licht te meten met spectrogram, dus is de verdeling van de verschillende frequenties of golflengtes. Op ene as staat de hoeveelheid lichtgolven en andere as de lengte of frequentie van de lichtgolven. En aan de frequenties kun je de namen van kleuren van de regenboog hangen. Het kleur van een voorwerp meet je door wit licht op een vorm te laten vallen en de licht dat terug kaatst te meten. En wit licht is licht met een gelijke verdeling van de kleuren van de regenboog. En het gaat over het zichtbare licht, dus het licht dat waargenomen kan worden door het menselijk oog. Dit hoe een natuurkundige het meet. Er zijn minder dure oplossingen en dat is gewoon een strookje met diverse RAL kleuren er naast te houden en zeggen het lijkt op dat RAL nummer. Maar dat is niet volgens de ISO eenheden. Maar elke RAL nummer is te vertalen in een beschrijving met Hz en verdeling van daarvan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100