Wat is de heetste temperatuur die op aarde ooit is bereikt?

Ik bedoel hierbij dus niet natuurlijke temperaturen, want met zo'n 60 graden in de Sahara zal je het al ver hebben gehad. Maar wat door mensen is gecreëerd?

Toegevoegd na 44 minuten:
Het zou leuk zijn als uitgelegd werd hoe dat globaal (dmv welke processen: verhitting of kernverval etc) bereikt werd en in welk jaar.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Iets meer dan 5.5 biljoen graden Kelvin (of: celcius, dat maakt bij zulke grote getallen weinig meer uit), volgens Guinness world records . http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/highest-man-made-temperature (5.5 biljoen is dus een getal dat uit 13 cijfers bestaat) (het engels origineel spreekt over :"5.5 trillion Kelvin", maar ik neem aan dat dit de Amerikaanse naamgeving van getallen is, omdat andere bronnen zoals deze http://news.discovery.com/space/alice-topples-record-temperatures-set-by-phenix-120821.htm dezelfde temperatuur noemen , en zeggen dat het nieuwe record 38% hoger is dan het oude record, dat "250.000 keer heter is dan het binnenste van de zon" (en dat is ongeveer 15 miljoen graden Kelvin). Toegevoegd na 29 minuten: Het jaar waarin deze temperatuur bereikt werd, is 2012, en het proces waarmee dit gebeurde was het zogenaamde "alice experiment": Hierbij liet men in de Large Hadron Collider loodionen met 99% van de lichtsnelheid tegen elkaar botsen, waarna er een 'Quark Gluon Plasma' gemaakt werd, dat blijkbaar die temperatuur had. Verdere details kan ik helaas niet geven omdat ik geen natuurkundige ben. Toegevoegd na 31 minuten: Zie ook http://aliceinfo.cern.ch/Public/Welcome.html Oveirgens is het doel van het experiment niet simpelweg om een zo hoog mogelijke temperatuur te bereiken: men wil meer weten over hoe elementaire deeltjes zich in de allereerste ogenblikken na de Big Bang gedroeg.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100