Hoe kan licht door beíde zijden van een zeepbel worden weerkaatst?

Een zeepbel bestaat uit een heel dun watervliesje. Nu blijkt dat zowel de buitenkant áls de binnenkant van dat vliesje lichtstralen te kunnen weerkaatsen.

Dat die buitenkant het licht kan weerkaatsen kan ik nog begrijpen. Maar hoe kan licht door de binnenkant (het binnenste oppervlak) van dat vliesje worden weerkaatst. Het gaat daarbij immers om het grensgebied tussen de watermoleculen van de zeepbel en de luchtmoleculen van de bel.( Waarom wordt bijvoorbeeld het licht weerkaatst door die luchtmoleculen?)

Misschien is hetzelfde fenomeen ook wel van toepassing op een ruit?

Het gevolg van die dubbele weerkaatsing is dan dat er interferentie optreedt waardoor afwezigheid van lichtstralen voorkomt in de zeepbellen.

bron: 'een korte geschiedenis van de tijd' Stephan Hawking

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat komt doordat de buitenkant dan wel een deel van het licht kan weerkaatsen, maar ook een groot deel van het licht doorlaat. En dat kan dan weer weerkaatst worden door de binnenkant - en grotendeels weer doorgelaten. Daardoor "stuitert" het licht in een zeepbel in alle hoeken alle kanten op, en wordt in alle mogelijke richtingen gebroken ; door die lichtbreking hebben ze alle mogelijke mooie regenboogkleuren. Zou de buitenkant van een zeepbel ALLE licht weerkaatsen, dan zag je gewoon een effen witte bal. Zou hij alles absorberen, dan was het een effen zwarte bal.

Het licht wordt gereflecteerd als het onder bepaalde hoeken invalt op het grensvlak tussen het water en de lucht. Als het licht loodrecht invalt, dan zal het ook loodrecht weer uit het grensvlak komen. Valt het in onder een hoek, dan komt het onder een iets grotere hoek uit. Op een gegeven moment is de invalshoek zo groot dat het licht zowat haaks uit het vlak komt. Bij nog grotere hoeken krijg je interne reflectie. https://en.wikipedia.org/wiki/Total_internal_reflection

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100