Is gedeminaliseerd water langer houdbaar dan kraanwater?

Als ik gedemineraliseerd water overgiet in bijvoorbeeld een spuitflesje, is het dan langer houdbaar dan wanneer ik er gewoon kraanwater in zou doen? Bijvoorbeeld buiten de koelkast..

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je het water in een schoon flesje doet zijn gedeminaliseerd water en kraanwater zo ongeveer eeuwig houdbaar. Ook buiten de koelkast. Levende organismen hebben minstens Fosfor, Stikstofverbindingen en een energiebron (bijvoorbeeld suiker) nodig om te groeien en zich te vermenigvuldigen. Dat zit er allemaal niet in. Tenzij je net met koekkruimels (en bacteriën) aan je lippen uit het flesje hebt gedronken.

Gedemineraliseerd water is ook niet perfect schoon van algen, al is dit vooral van belang in de chemie. Dus in een flesje doen( wat niet steriel gebeurt) en vervolgens buiten de koelkast bewaren is niet aan te raden, althans niet voor lange tijd. Als je dit gedemineraliseerde water drinkt, dan zal door de werking van je nieren, een tekort aan zouten in je lichaam ontstaan.

kort door de bocht antwoord: jazeker. genuanceerde uitleg: Kraanwater bevat, afhankelijk van de oorsprong (rivierwater, duinwater enz.) en de methode van gereedmaken voor consumptie, nog vrij veel zouten in oplossing, gesplitst in hun ionen; bij voorbeeld SO4--, CO3--, Cl-, PO4--- naast Na+, Mg++ en Ca++ ionen. Die ionen kunnen werken als voedingsstoffen voor (vooral) plantaardige organismen zoals algen. Die komen in kraanwater in geringe hoeveelheden voor, maar onder 'gunstige' omstandigheden, lees voldoende mineralen, kunnen ze zich ontwikkelen of minstens in leven blijven. Dit zou de houdbaarheid wel kunnen bekorten; in elk geval zou de smaak van het water kunnen veranderen. De zogeheten hardheid die aan kraanwater wordt toegekend is niets anders dan een maatstaf voor de hoeveelheden (van bepaalde) mineralen die het bevat. Gedemineraliseerd water (demi water) is water, waaruit door ionenwisseling de mineralen zijn verwijderd. Ideaal demi water is theoretisch gelijk aan gedestilleerd water. Het zou alleen ongesplitst H2O en H3O+ ionen (gehydreerd waterstofion) en OH- ionen (hydroxide-ion) moeten bevatten. Wanneer er toch enkele moleculen van zouten in achter zijn gebleven (dat is vrijwel steeds zo) is de concentratie daarvan wel ontzettend laag. Dus zijn de voorwaarden voor de algen etc. om in leven te blijven, veel slechter. Daardoor zal demi water beter houdbaar zijn. Maar dan moet je wel je (spuit) flesje goed voorspoelen (vaak spoelen met kleine beetjes werkt veel beter dan een keer half vol gieten) en goed schudden en laten uitdruipen. En, uiteraard, je flesje goed afsluiten met een dop die ook goed is schoon gespoeld. Het plastic slangetje moet je ook zeer goed schoon spoelen. Al dat spoelen moet je natuurlijk ook met demi water doen. Overigens bestaat demi water afhankelijk van het restant aan mineralen, in diverse zuiverheidsgraden / kwaliteiten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100