Is 12 gram koolstof 1 mol en 100 gram suiker 0,29 mol? Zo ja waardoor komt dat?

Suiker alszijnde C12H22O11 blijkt 342 g te zijn.Koolstof (C) blijkt 12 g te zijn. Maar als ik dan lees (b)lijkt 12 gram koolstof dus 1 mol te zijn (als standaarddefinitie) maar 100 gram suiker is dan 0,29 mol te zijn. Hoe kan zoveel meer gram suiker zoveel minder mol zijn? Lees ik het verkeerd of is er iets anders aan de hand?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is belangrijk om te snappen wat een 'mol' is, namelijk 'aantal deeltjes'. Meestal praten we over een mol atomen of moleculen, maar je kunt ook praten over een mol voetballen, mensen, of telaatkombriefjes. Een mol voetballen is dus een verzameling van 6x10^23 voetballen. Een mol suiker (sucrose) bevat dus evenveel deeltjes (moleculen) als een mol koolstof; maar een sucrose-deeltje is veel groter en zwaarder dan een koolstof-deeltje. Een sucrose-deeltje weegt 342 atomaire units; een koolstof-deeltje weegt 12 atomaire units; 1 mol sucrose weegt 342 gram; 1 mol koolstof weegt 12 gram.

Als je niet een woordje weg had gelaten in je vraag was het antwoord toch eenvoudiger duidelijk geweest. Koolstof is 12 gram schrijf je: Dat moet zijn: de molmassa van koolstof is 12 gram, net zo als de molmassa van suiker ruim 300 g is Dat betekent dus dat 1 mol koolstof 12 g weegt en 1 mol suiker ruim 300 gram. Wat maakt dat 100 gram suiker daar inderdaad 1/3 van is, precies zoals je schrijft Toegevoegd na 4 minuten: Lees ook even deze link die maakt het nog verder duidelijk Wat één mol van een stof weegt is afhankelijk van het getal van Avogado maal de moleculaire massa Het getal van Avogado is een constante en de moleculaire massa neemt toe bij grotere atomen en bij verbinding natuurlijk ook want dan wordt het een optelsom van de afzonderlijke moleculaire massa's van de atomen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Molaire_massa In suiker zitten veel meer atomen per molecuul van in koolstof, vandaar de hogere massa https://nl.wikipedia.org/wiki/Molaire_massa Toegevoegd na 6 minuten: oeps, tikfout: Avogadro en de waarde is: ca 6 x 10^23 per mol https://nl.wikipedia.org/wiki/Constante_van_Avogadro

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100