Welk vacuum wordt bedoeld bij 'de snelheid van het licht in vacuum'?

Er blijke vier soorten vacuum te zijn: Vacuüm wordt in vier klassen ingedeeld:
⦁ Laag- of grof vacuüm: 105 (atmosferische druk) tot 102 Pa
⦁ Midden- of fijn vacuüm: 102 tot 10-1 Pa
⦁ Hoogvacuüm: 10-1 tot 10-5 Pa
⦁ Ultrahoogvacuüm: minder dan 10-5 Pa

Daarnaast blijkt vacuum op verschillende 'sterktes' voor te komen:
⦁ mechanische vacuümpomp = ongeveer 1,35 Pa of 0,01 ⦁ mAtm
⦁ ruimte dicht bij de aarde = ongeveer 135 ⦁ µPa of 1 ⦁ nAtm
⦁ beste vacuüm in een ⦁ massaspectrometer = 13 µPa of 0,1 nAtm
⦁ druk op de ⦁ maan = ongeveer 1,3 µPa of 0,01 nAtm
⦁ beste vacuüm met een ⦁ turbopomp = ongeveer 130 nPa of 1pAtm
interstellaire ruimte = ongeveer 13 nPa of 0,1 ⦁ pAtm
⦁ Laagst haalbaar vacuüm met een titaan-sublimatiepomp = ongeveer 1 nPa, iets minder dan 10 ⦁ fAtm.

Maar welke wordt bedoeld voor de lichtsnelheid?

zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Vacu%C3%BCm

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit gaat inderdaad om het ideale vacuum. Dus geen deeltjes aanwezig, zoals in interstellaire ruimte (10^5 deeljtes per m3). Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Outer_space#Interstellar_space In de ruimte van het zonnestelsel zit het aantal deeltjes per kubieke meter op ongeveer 5 × 10^6 (dus circa 10x zo veel als inhet zonnestelsel). (http://hypertextbook.com/facts/2000/DaWeiCai.shtml) Dit is natuurlijk heel weinig. En dit zal de snelheid van het licht minimaal beinvloeden (de gewone atmosfeer haalt al bijna niets uit op de snelheid van het licht). http://math.ucr.edu/home/baez/physics/Relativity/SpeedOfLight/speed_of_light.html Om te kijken hoe ze het dan gemeten hebben, kijk eens naar de volgende link: https://en.wikipedia.org/wiki/Speed_of_light https://en.wikipedia.org/wiki/Speed_of_light#Measurement Daar staan ook de historische manieren in. Houdt in gedachten dat de snelheid van licht nog steeds beter gemeten wordt. Maar dat de veranderingen in snelheid die men nog maakt ver, ver achter de komma zitten. Toegevoegd na 5 minuten: De drukken die dus in de ruimte zitten, zijn dus nog steeds 10x zo hoog als de turbopompen voor MS apparatuur voor elkaar krijgen. Deze pompen zijn gewoon goed verkrijgbaar dus het meten van de lichtsnelheid is niet zo moeilijk (een turbopomp kost volgens mij "maar" iets van 20.000 euro. ⦁ ruimte dicht bij de aarde = ongeveer 135 ⦁ µPa of 1 ⦁ nAtm ⦁ beste vacuüm in een ⦁ massaspectrometer = 13 µPa of 0,1 nAtm Maar je moet dus eigenlijk uitgaan van Instellaire ruimte als je het over c in vacuum hebt. Dat is het beste vacuum wat we kennen, maar ook wat het meest relevante is. Het licht beweegt door dat medium heen (instellaire ruimte). Veranderingen is snelheid van licht zal ver achter de komma liggen. Het effect wat het zou hebben als de snelheid van c iets veranderd is grotendeels dat we de leeftijd van het universum weer iets preciezer kunnen berekenen. Een aantal jaar geleden was de leeftijd ongeveer 15 miljard jaar. Inmiddels is het nauwkeuriger berekend (voornamelijk door andere methoden, niet door snelheid c) op 13,7 miljard jaar. Misschien dat we ooit vinden dat er een correctie moet komen op die leeftijd doordat c ergens ver achter de komma net wat anders is en dat we uitkomen op 13,6999 miljard jaar (gewoon een voorbeeldje).

Het vacuüm, namelijk de theoretische afwezigheid van alles, de absolute leegte, het ontbreken van iedere vorm van energie, massa of welk, al dan niet virtueel, deeltje dan ook. Zelfs spirituele objecten als zielen, goden en andere mistige wezens komen niet in dit vacuüm voor. Daarmee is het wel een theoretisch concept. In werkelijkheid is dit onbestaanbaar (met uitzondering van mijn laatste zin want iets dat niet bestaat kan natuurlijk zich heel goed in het vacuüm bevinden).

Het antwoord zit in de vraag. Zoals de vraagsteller al aangeeft zijn vele soorten vacuüm. Dus er zit een onzekerheid in de dichtheid van het vacuüm. Neem het laag vacuüm neem daar de lichtsnelheid van. En neem het hoog vacuüm en daar de lichtsnelheid van. Het antwoord is het gemiddelde er plus minus de helft van het verschil.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100