Hoeveel soorten atomen zijn er?

Ik las dat het aantal bekende atomen in de miljoenen loopt. Er blijkt geen limiet te zijn aan het aantal nieuwe atomen dat gemaakt kan worden. Maar er zijn toch maar 94 elementen en zo'n 23 kunstmatige elementen. Zijn atomen en elementen niet hetzelfde dan?

In een andere vraag las ik over isotopen. Zou dat er misschien mee bedoeld zijn? Maar zijn er dan echt zoveel isotopen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik denk dat je v.w.b. die aantallen in de war bent met de moleculen (chemische combinaties van verschillende atomen). Die komen in eindeloze variaties voor. Het aantal atoom-typen (of 'elementen') is wél beperkt. In de natuur komen 92 elementen voor. 2 daarvan (technetium (Tc, atoomnummer 43) en promethium (Pm atoomnummer 61) komen op aarde (vrijwel) niet voor. In de praktijk zul je dus te maken krijgen met zo'n 90 verschillende atomen. Atoomnummers hoger dan die van Uranuim (92), de zogenaamde transurane elementen, kunnen alleen door middel van kernreacties synthetisch vervaardigd worden. Het hoogste nummer daarvan is volgens mij tot op heden 118. Toegevoegd na 9 minuten: Isotopen zijn atomen van hetzelfde chemische element, en dus met hetzelfde aantal protonen, waarin het aantal neutronen verschilt. (Het atoomnummer wordt door het aantal protonen bepaald) Een zelfde atoomnummer kan dus meerdere isotopen hebben. B.v. het eenvoudige element waterstof kan al 7 isotopen hebben. (Het ene proton, dus verbonden zijn met 1,2,3,4,5,6 of 7 neutronen) Tel je al die isotopen op dan kom je inderdaad aan vele honderden... Toegevoegd na 12 minuten: Herstel: Het ene proton van waterstof, kan dus verbonden zijn met 0,1,2,3,4,5, of 6 neutronen !

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Isotoop
http://nl.wikipedia.org/wiki/Isotopen_van_...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Periodiek_systeem

In de natuur komen 90 verschillende soorten atomen (elementen) voor. Daarnaast zijn er nog zo’n 25 andere soorten atomen die scheikundigen in het laboratorium hebben weten te maken.

Bronnen:
http://www.voorbeginners.info/scheikunde/h...

Elementen met een atoomnummer groter dan 92 (uranium) bestaan niet in de natuur. Alle elementen met een hoger atoomnummer zijn kunstmatig gemaakt. Het hoogst bekende atoomnummer is 118 (Ununoctium). Men meent het verval van dit atoom te hebben waargenomen. Het is de kernkracht die protonen en neutronen in een atoomkern samenbindt. Deze werkt over een korte afstand en naarmate de kern groter wordt zijn de protonen en neutronen die verder van elkaar zitten minder aan elkaar gebonden. hierdoor vervallen grotere kernen steeds sneller (het genoemde Ununoctium schijnt een halfwaardetijd van milliseconden te hebben). Er wordt gesuggereerd dat er stabiele atomen kunnen bestaan die een groter atoomnummer hebben dan Ununoctium maar bewezen is dit niet. Isotopen zijn op zich andere atomen dan van hetzelfde element. Ik heb geen idee hoeveel mogelijke isotopen er van bijvoorbeeld Ununoctium zouden kunnen zijn maar het lijkt me dat dit aantal beperkt is (ook over het hele periodieke systeem heen). Volgens mij blijft er dan maar een ding over. Namelijk dat met atomen moleculen wordt bedoeld. Men kan namelijk eindeloos veel combinaties van atomen maken.

Er zijn precies 119 soorten elementen elk element bestaat uit een soort atoom dus dat betekent dat er 119 soorten atomen zijn. Maar nog niet alle soorten elementen (oftewel atomen) zijn al ontdekt dus er zijn er vast nog een paar meer

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100