Kan waterdamp verdampen?

In een artikel over het bakken van cake staat dat tijdens de eerste periode van het bakken (het opwarmen) warmte zich richting de kern beweegt door conductie en door de verdamping, verspreiding en condensatie van waterdamp. Kan waterdamp verdampen? De originele zin staat hieronder:

During the heating up period, water migrated from the core to the surface in liquid phase and heat was transferred from the surface to the core by conduction and by water vapor evaporation, diffusion and condensation.

Mocht iemand er helemaal inzitten en mij de volgende zin ook nog willen uitleggen dan wordt dat ook zeker gewaardeerd. Dit gaat over de tweede periode van het bakken, de crust and crumb periode:

During the crust and crumb period, the main resistance for heat and mass transfer are located in the dry crust where heat was transferred by conduction and water vapor migrated by convection under a gradient of total gaseous pressure.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit is een beetje een definitie kwestie. In gewone huis-tuin-en-keukentaal verstaan de meeste mensen onder: - Gasvormig water -> stoom. - In een nevel gecondenseerde stoom -> damp Waterdamp kan volgens deze definitie dus wel degelijk opnieuw verdampen wanneer het opnieuw verhit wordt. Natuurkundig gesproken is waterdamp hetzelfde als stoom. In die definitie kan waterdamp niet opnieuw verdampen. Maar waar het in jouw zin om gaat is het stukje "... and by water vapor evaporation". Het gaat hier om het moment dat er 'iets' van vloeibare vorm in gas overgaat (verdampt). Dat 'iets' wordt benoemd, maar je kan als schrijver kiezen of je dan als standpunt een moment kiest vóór of na de verdamping. Kies je een moment voor de verdamping dan is het 'water' wat verdampt. Kies je een moment na de verdamping dan is het 'waterdamp' wat verdampt is. De schrijver heeft in jouw geval voor de laatste optie gekozen. Het is dus meer een taalkundig, dan een natuurkundige vraag.

Nee, waterdamp kan niet verdampen. Stoffen kennen drie fasen: - vaste stof - vloeistof - gasvormig De faseovergang van een vloeistof naar een gas noemt men verdampen. De faseovergang van een gas naar een vloeistof noemt men condenseren. Voor H20 geldt: - vaste stof = ijs - vloeistof = water - gasvormig = waterdamp Waterdamp is al gasvormig en kan dus niet verdampen. Waterdamp kan wel condenseren.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Fase
http://nl.wikipedia.org/wiki/Faseovergang
http://www.waterkennis.nl/voorschool/water...

Waterdamp is letterlijk de damp van water. Het zit dus een beetje op de grens van stoom en nevel maar waarbij alle moleculen nog gasvormig zijn. Dus in dat opzicht kan waterdamp niet verdampen. Want verdampen betekent overgaan van de vloeibare naar de gasvormige toestand. Een nevel kan wel verdampen bij 'her'opwarming.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100