Zeep is het niet- scheikundige woord voor wasmiddel.
Zeep bevat scheikundige elementen die allemaal hun werk doen in het schoonmaken.
Micel en Stearaationen-ionen zitten in zeep.
Micel
Allereerst is een micel niet één bepaalde stof, maar een klein groepje moleculen van een oppervlakte-actieve stof in water. Op de INCI-lijst van een micellaire reiniger zul je dus niet het ingrediënt 'micellen' tegenkomen, maar de oppervlakte actieve stof(fen) waaruit deze bestaan.
Een oppervlakte-actieve stof (ook wel tenside genoemd, of in het Engels surfactant) is een stof die de oppervlaktespanning van een vloeistof kan verlagen. Dat klinkt heel technisch en ingewikkeld, maar komt er eigenlijk op neer dat de hydrofobe (niet met water samengaande) kanten van de moleculen een uitweg willen zoeken naar het oppervlak van het water. Omdat er echter niet genoeg
oppervlak is waar de hydrofobe koppen de lucht in kunnen, zullen ze elkaar aantrekken en zo vormen zich Clustertjes.
Stearaat-ionen. C17H35COO-
De ‘C’ laat zien dat er koolstofatomen inzitten. Het getal 17 geeft aan dat er 17 van die koolstofatomen aan wezig zijn. De ‘H’ staat voor het waterstofatoom, daar zitten er dus 35 van in enz.
Zepen zijn zouten die meestal stearaat-ionen en natrium- of kaliumionen bevatten. Stearaat-ionen zijn organische ionen (koolwaterstoffen) met een groot aantal C-atomen . Zeep reageert met 'kalk' in hard water.
Dit zijn globaal de verschillen.
Wanneer je wilt weten hoe zeep zijn werk doet : dat kun je vinden in de bron.
- Bronnen:
-
http://wetenschap.infonu.nl/scheikunde/586...
-
http://www.zeep.nl/theorie.html