Komt hoog-energetische straling af van juist grote atomen?

Is het zo dat hoe groter het atoom hoe energetischer de straling die er vanaf kan komen? Of maakt dat niet uit?
Ik sluit radioactieve straling hierbij even uit.
Als ik bijv. gammastralen of rontgen of uv licht wil creeeren. Dan moet er dus een atoom in aangeslagen toestand komen. Maar is bijna elk atoom daarvoor geschikt of zijn het naar toename van de massa/getal van het atoom ook een toename van energie van de fotonen.
Maw kan lood eerder röntgenstraling uitzenden als bijv. koolstof?
Zo ja hoe komen die grotere atomen dan aan die hogere energie van fotonen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, dat hoeft niet per se zo te zijn. De gammastraling van Aluminium 28 bijvoorbeeld bedraagt 1779 keV. Ik duid even een willekeurige nuclide op de nuclidenkaart aan die 'groter' is zoals Barium 126 en de straling hier bedraagt 234 keV, 258 keV, 241... Dus nee, de straling van grotere atomen hoeft niet per se energetischer te zijn. Wat wel mogelijk is, is dat de toestand van het nuclide meerdere toestanden 'passeert' en dus bijvoorbeeld meerdere fotonen (of andere deeltjes) uitzendt om stabiel te worden. Een bekend voorbeeld is Cobalt 60 met 2 fotonen van resp. 1173 keV en 1332 keV.

Even als opmerking vooraf: gammastraling ontstaat bij radioactief verval. De reden dat zware atomen in het algemeen meer straling uitzenden is dat de zwaardere atomen in het algemeen ook instabieler zijn, waardoor ze sneller uiteen vallen. Daarnaast hebben zwaardere atomen meer elektronen dan lichtere atomen. (Evenveel elektronen als hun atoomnummer) Dat betekent meer elektronen voor een foton om tegenaan te botsen, en dus een grotere kans op botsing. (Denk: het is waarschijnlijker dat je op een drukke snelweg een auto-ongeluk krijgt dan op een rustig bosweggetje in Friesland.) Daardoor raken zwaardere atomen makkelijker in een aangeslagen toestand.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100