Hoeveel minder weeg je als er geen lucht is?

Stel je staat op een weegschaal en die geeft 70 kg aan. Maar als je in vacuum erop zou staan hoeveel zou hij dan aangeven. Maw hoeveel kg drukt er op onze schouders?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De zwaartekracht van onze planeet oefent kracht in een verticale richting op alle voorwerpen die een massa hebben, en dat bepaalt het gewicht van elk voorwerp, zowel van je lichaam, als van de lucht waarin wij zitten. Dat is één ding, en dat heeft te maken met de massa van je lichaam, van de lucht om de Aarde, en van de Aarde zelf. Druk is iets anders. Elk voorwerp (ook je lichaam) omringd door een vloeistof (water, lucht, olie...) ervaart de druk van deze vloeistof in ALLE richtingen, ook van onder, en de druk die op je lichaam wordt uitgeoefend is afhankelijk van de zwaartekracht en de dichtheid en de hoogte van het vloeistof waarin wij zitten. Je gewicht op een weegschaal wordt, in tegenstelling tot wat je denkt, juist ietsjes minder doordat wij in een vloeistof zitten (namelijk lucht), waarin wij enigszins "drijven", net zoals een luchtballon of een vis in het water. Als je de lucht om je heen zou wegpompen... dan zou je weegschaal een zwaarder gewicht aangeven! In een reactie vroeg je je af waarom de luchtdruk niet allen "van boven" afkomt. Stel dat wat je omschrijft waar zou zijn. In deze situatie, als je een stuk hout één meter onder water zou brengen, dan zou deze meteen zinken vanwege de druk van het gewicht van het water boven het stuk hout. Dat gebeurt uiteraard niet, omdat je stuk hout waterdruk ervaart zowel van onder als van boven. Wat er wél gebeurt is dat het hout meteen naar boven komt drijven in perfecte overeenstemming met het principe van Archimedes: hout verplaatst een groter gewicht aan water dan het eigen gewicht (water heeft een grotere dichtheid dan hout), dus wordt het hout toch omhoog gedrukt. Dat is ook de reden waarom een luchtballon kan vliegen: de warme lucht in de ballon zet uit, waardoor deze lucht veel minder weegt dan de lucht om zich heen. Op het moment dat de dichtheid van een luchtballon exact gelijk is aan die van de lucht, dan blijft deze drijven. Als je de brander aanzet, dan weegt de ballon nóg minder, en gaat hij omhoog. Nu terug naar je vraag: een lichaam van gemiddeld 75 kg verplaatst ongeveer 75 liter lucht, en deze hoeveelheid lucht heeft een gewicht van ongeveer 97 gram. Dat betekent dat vanwege het principe van Archimedes, de lucht om je heen oefent een verticale kracht omhoog op je lichaam equivalent tot 97 gram. In een vacuüm zou je deze drijfkracht niet ervaren, dus zou je in feite 97 gram meer op je weegschaal aflezen.

Voor de weegschaal maakt het geen verschil aangezien de druk van onder en van boven, van links en van rechts en van voor en achter, dus overal, gelijk is. Op zeeniveau is de luchtdruk ongeveer 1.000 hectopascal. Dit is vergelijkbaar met een gewicht van ongeveer 1.01971621298 kg/cm^2 Toegevoegd na 7 minuten: Als je dus in vacuüm zou staan met alleen lucht boven je dan zou er ongeveer 1 KG per cm^2 van het oppervlak van je bovenkant bijkomen.

Bronnen:
http://www.convertunits.com/from/hectopasc...
http://www.keesfloor.nl/weerkunde/3atmosfe...

De luchtDRUK is niet van belang voor je gewicht. Die druk drukt immers van alle kanten even sterk. Dus of je nu in vacuum staat, of in lucht met atmosferische druk, of in lucht met een druk van 50 atmosfeer, die *druk* heeft geen invloed op je gewicht. De *dichtheid* van de lucht heeft echter wel een invloed. Vergelijk dat met een voorwerp dat drijft op het water, of dat is ondergedompeld in water. Het drijfvermogen van water is gelijk aan het gewicht van het verplaatste water. Hier mag je voor 'drijfvermogen' ook 'gewichtsvermindering' lezen. Bij water geldt dus dat het gaat om het gewicht van het verplaatste water; de *druk* van dat water is niet van belang. Voor lucht geldt hetzelfde. De vraag wordt dan dus: hoeveel lucht verplaatst een mens van 70 kg? Laten we er voor het gemak van uitgaan dat de dichtheid van een mens ongeveer een liter per kg is. Dat klopt vrij aardig, want een mens kan drijven in water, maar kan ook zinken in water. De dichtheid van een mens is dus ongeveer gelijk aan de dichtheid van water, en die is 1 kg per liter. Iemand van 70 kg heeft dus een volume van 70 liter, en verplaatst dus 70 liter lucht. Volgens Wikipedia is de dichtheid van (droge) lucht op zeeniveau 1,293 kg per kuub. Een kuub is 1000 liter, dus de dichtheid van (droge) lucht is zo'n 1,293 gram per liter. Iemand van 70 liter verplaatst dus een gewicht van 70 maal 1,293 gram, ofwel 90,5 gram, aan lucht. Dat is dus meteen hoeveel je minder weegt MET lucht. Om je vraag te beantwoorden: als er geen lucht is, weeg je dus zo'n 90,5 gram MEER.  

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100