Welke objecten zenden straling uit?

Als je met een infraroodcamera foto's kunt maken komt dat door de ontvangst van infrarode stralen. Maar er zijn vast nog lager energetische stralen.

Ons lichaam blijkt bijv. ook vaak te stralen door de warmte die we hebben. Maar als ik dan nader inzoom, geven mijn nagels dan bijvoorbeeld ook enige straling af (misschien niet vast te leggen met een infraroodcamera maar ze stralen wel??)

Hoe ver kun je daar in gaan? Een houten of ijzeren kast in mijn kamer straalt die? Of bijv. een glas water (op kamertemperatuur)? Of nog kleiner: een watermolecuul.

Is er ergens een grens te trekken door bepaalde omstandigheden (zoals temperatuur of hoeveelheid licht of soort materiaal)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Alles boven het absoluute nul-punt zendt warmtestraling uit. Omdat het absoluute nul-punt in de praktijk onhaalbaar is, is het veilig om te zeggen dat alle materie (een beetje) warmtestraling uitzend.

Welke objecten zenden infrarode straling uit? __________Uit http://wetenschap.infonu.nl/natuurkunde/147600-elektromagnetisch-spectrum-infrarode-straling.html___________ Eigenschappen en indeling van infrarode straling Infrarode straling is een onderdeel van het elektromagnetische spectrum en zit tussen zichtbaar licht en radiogolven in. Het onderscheid tussen de diverse onderdelen van het elektromagnetische spectrum wordt gemaakt aan de hand van de golflengte van de straling. Hierbij geldt: hoe hoger de frequentie, hoe korter de golflengte, des te meer energie. Infrarood heeft een golflengte van 700 nm (nanometer) tot 1 mm. De golflengte is afhankelijk van de temperatuur volgens de Wet van Wien. Van alle elektromagnetische straling afkomstig van de zon bereikt 53% het aardoppervlak in de vorm van infrarode straling, 44% als zichtbaar licht en 3% als ultraviolette straling. Net als alle andere vormen van elektromagnetische straling heeft infrarood geen medium nodig om zich in voort te bewegen. Elektromagnetische straling plant zich dus ook in een vacuüm voort. Hierdoor voelen wij de warmte afkomstig van de zon ondanks dat deze 150 miljoen kilometer van ons is verwijderd. Er zijn verschillende indelingen gemaakt voor het infrarode gebied afhankelijk van de toepassing. _________________________________ Infrarode straling is dus " gewoon" warmtestraling. Een menselijk lichaam geeft niet overal evenveel warmte af. Bij de nagels wordt de lichaamswarmte iets tegen gehouden. Sommige mensen hebben altijd koude, en anderen altijd warme handen. Een leuk experiment: neem een warmteopname van een vriend. Stel hem een vraag over verliefdheid ( of iets anders wat hij gênant vindt) Neem nogmaals een warmteopname. Je zult zien dat de tweede opname anders is dan de eerste. Een kopje koffie, met verse koffie, dan met een ijsklontje erin. Je eigen gezicht, voor en nadat je naar buiten bent geweest. Heel veel plezier met je camera !

Bronnen:
http://wetenschap.infonu.nl/natuurkunde/14...

Alle objecten met een temperatuur boven het absolute nulpunt zenden straling uit, maar anders dan Ozewi... vermeldt, hoeft dit geen warmtestraling te zijn. Warmtestraling is straling in het infrarood met slechts een bepaalde bandbreedte. Er zijn vele objecten die (ook) gammastraling, licht of radiostraling uitzenden; dus zowel straling met een lagere, als met een hogere energie. Warmtestraling is straling in het infrarood met slechts een bepaalde bandbreedte. Als voorbeeld van radiostraling wil ik noemen de kosmische achtergrondstraling die door het gehele heelal werd uitgezonden kort na de Big Bang. Inmiddels is het heelal zo ver uitgedijd dat deze straling nu verschoven is naar kortegolf-radiostraling met een golflengte van bijna 2 millimeter. zie de bron. En niet te vergeten vele radiostations! Als voorbeelden van objecten die licht uitstralen: de zon en alle sterren die wij zien (de maan en de planeten reflecteren slechts licht). maar ook een haardvuur, een kaars, een gloeilamp, LED etcetera. Bovendien zit het heelal vol objecten die (ook) gammastraling uitzenden, zoals de onmiddellijke omgeving van zwarte gaten. Maar ook heb je medische apparatuur, zoals voor het maken van Roentgenopnamen wordt gebruikt.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kosmische_ach...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100