De microgolven van mobieltjes hebben inderdaad vrijwel dezelfde frequentie als de microgolven van een magnetron. Daarom hebben ze ook dezelfde invloed op de mens.
Het verschil zit hem in de intensiteit.
Microgolven van een mobieltje hebben een intensiteit van milliwatts. Microgolven van een magnetron hebben een intensiteit van enkele honderden watts.
Beide hebben hetzelfde effect: ze warmen je op. Maar een mobieltje is ruwweg 100 duizend keer zo zwak als een magnetron. Dat betekent dat je door een mobieltje ook zo'n 100 duizend keer minder wordt opgewarmd dan door een magnetron.
Dat verschil is zo groot dat de opwarming door de zon, of door een warm bad, of door te sporten, al veel groter is dan de opwarming door een mobieltje. De opwarming door een magnetron is natuurlijk nog weer groter dan deze voorbeelden, en dat is nu precies de reden waarom je je hand niet in een werkende magnetron moet houden.
Toegevoegd na 3 minuten:
Ik zie nu dat je ook vraagt naar andere vormen van straling.
Die andere vormen van straling warmen je in principe ook op. Ook hier is het een kwestie van intensiteit. De radiostraling van radio- en televisiezenders is bijvoorbeeld zo enorm zwak dat de opwarming die jij daardoor ondervindt niet eens meetbaar is.
Ook golven van een veel hogere frequentie warmen jou op. Neem bijvoorbeeld licht. Je kent waarschijnlijk wel de infraroodlamp - die infrarode straling warmt jou merkbaar op, althans, als de intensiteit van de infrarode straling hoog genoeg is.
Ook röntgen- en gammastraling warmen je op, alleen die stralingsvormen zijn ioniserend. Dat betekent dat ze je niet alleen opwarmen, maar dat ze ook wat moleculen kapotslaan - en dat is niet zo gezond voor de mens, zeker niet als het om DNA-moleculen gaat.