Veroorzaakt een implosie evenveel geluid als een explosie?

Als je vuurwerk wilt maken dat implodeert maakt dat evenveel geluid als met een explosie met dezelfde hoeveelheden massa/materie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, een implosie zal weinig geluid veroorzaken. Een implosie kun je veroorzaken door een stuk ruimte (neem een kubieke meter) vacuum te zuigen. De omringende lucht met een druk van één atmosfeer zal hier in"vallen". Met een drukverschil van slechts één atmosfeer, dus. Bij een explosie kun je heel hoge drukken veroorzaken. Tientallen tot honderden atmosfeer. Die kunnen dus véél meer geluid veroorzaken. Een zelfde verschil kun je merken bij een ventilator. Aan de blaaskant kun je op een flinke afstand nog de wind voelen. Aan de zuigkant merk je bijna niets.

Ja, mits implosie en explosie eenzelfde hoeveelheid energie vertegenwoordigen. Het is echter niet mogelijk een implosie te maken met vuurwerk. Een implosie wordt veroorzaakt door een groot drukverschil waarbij de druk aan de buitenkant hoger is dan aan de binnenkant (van wat dan ook) en de kracht die dit drukverschil in stand houdt in een klap wegvalt. Feitelijk het omgekeerde van een explosie waarbij de potentiele energie van iets (bijvoorbeeld een rotje) in een klap (letterlijk :-) vrijkomt. Vroeger hadden televisies beeldbuizen (we hebben het dan over pakweg 10 jaar geleden ?!?). Die gaven een knal als je ze kapotsloeg omdat ze vanbinnen vacuüm waren. Hoe groter de beeldbuis hoe klein beetje harder de knal was. In mij herinnering waren die knallen nauwelijks vergelijkbaar met een normaal rotje. Je hebt dus nogal wat volume nodig om een significante knal te veroorzaken en vuurwerk dat niet explodeert maar implodeert als je het aansteekt. Geen idee hoe je dat voor elkaar moet krijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100