Is mijn multimeter kapot?

Ik heb een skandia multimeter aangesloten op 230V om te weten wat de stroomsterkte was. Nu kwam er een grote vonk en sloegen de stoppen door.
Nu wil ik vervolgens een weerstand meten van 270 ohm maar geeft hij steeds wisselende waarde aan.
Als hij kapot is, kan ik hem dan nog repareren?

Toegevoegd na 59 minuten:
In de foto is te zien dat het zwart geblakerd is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij een multimeter kan het ook zijn dat, als je die een hele tijd niet meer gebruikt hebt, het schakelcontact niet helemaal 'doorklikt'. Om die reden zijn recentere multimeters soms anders ingedeeld dan de hele oude. Ook kan er vocht ingekomen zijn of zelfs stof als die bijvoorbeeld een eind in een schrijnwerkerij of een verbouwing lag rond te 'tjolen' (dolen). Het zou dus ook kunnen zijn dat je wel je knopje verdraaide, maar dat het onderaan niet 'klikt', en dat hij dus op de stand weerstand bleef staan. Dan krijg je ook van deze mooie effecten die ik meestal ook zo leer aan mijn leerlingen elektriciteit (ze vergeten zo'n ervaring nooit, en anders prutsen ze een van hun meters later door). Er wordt in de lessen elektriciteit (en andere lessen) te weinig nadruk gelegd op werkmethode, orde en discipline. Alle regels (ook hygiëne) zijn net om die reden uitgevonden: om ongevallen te voorkomen. Dus: eerst zien of je bijv. turnschoenen aan hebt bij 230 Volt, eventueel je aarding doen, en dan het reeksje overlopen: Op weerstand zetten, beide uiteinden tegen elkaar houden en meten of de waarde nul wordt. Vervolgens op de hoogste stand zetten wisselstroom en dan je waarde gaan meten. Als je zeker bent dat je op een tweefasig 230 volt netwerk zit met 2,5 mm² of 1,5 mm², kun je de waarde meteen juist zetten ook. Altijd je gezicht voldoende verwijderd houden van de multimeter of een bril dragen (doe ik zelf ook niet altijd omdat het vroeger niet verplicht was). Op de afbeelding af te gaan, vrees ik niet dat hij op ampère stand stond, maar op weerstand eerlijk gezegd. Was het op een stopcontact dat een zekering heeft van 10 ampère of een van 20 ampère? Toegevoegd na 6 minuten: Heb een afbeelding gezocht van de Skandia's met toelichting voor het gebruik bij mijn fabrikant en hierbij gevoegd. Links zit wel degelijk de aansluiting voor GROTE stroomsterktes, dus ik denk dat je die juist gebruikte. Let op het feit dat VAC (wisselstroomsterktemeting) net NAAST het teken van Ohm staat (weerstand). Klikte het apparaat nog wel juist bij het draaien aan de knop en wanneer had je die multimeter laatst nog gebruikt? Welk type Skandia was het? Bij de verbranding zie je immers dat het de linkse aansluiting voor hoge spanningen was die beginnen 'toegeven' is. Voor de anderen, dit schemaatje is heel handig om te leren werken met multimeters. Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen (ik niet, integendeel). +je (Jean Marc) Toegevoegd na 9 minuten: Afbeelding in reactie, verdwijnt?

Een amperemeter, want zo heb je 'm gebruikt, moet ALTIJD in serie met het te meten apparaat staan, wat jij hebt gedaan is, een volledige kortsluiting veroorzaken, dus je mooie multimeter kan naar de recycling, kapot dus. Toegevoegd na 1 minuut: En repareren kun je vergeten, koop een nieuwe, en lees de gebruiksaanwijzing goed.

Je hebt in de stand "Amperes" een stroommeting gedaan op je lichtnet. Van harte gefeliciteerd, het lichtnet heeft het gewonnen van je multimeter. Je meter kan waarden tot 10A meten, dat is veel minder dan de waarde waarmee je groep is afgezekerd. Rook je geen brandlucht toen je dat deed? Er is een onderdeel defect geraakt in je meter, dat heet een 'shunt'. Dat is een vermogensweerstand van een paar ohm. Maak je meter open en kijk of je nog de waarde van die weerstand kunt aflezen. Zo ja, koop een soldeerbout en soldeer een nieuwe in. Het is echter makkelijker een nieuwe multimeter te kopen. En niet meer doen, he?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100