Is de geluidssnelheid afhankelijk van de frequentie?

Zo ja, waardoor komt dat? Zo nee, zou je de geluidssnelheid dan absoluut kunnen noemen? Net zoals de lichtsnelheid absoluut is maar ook trager gaat in sommige stoffen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, de geluidssnelheid is afhankelijk van de frequentie. Dit geldt voor alle golven die zich via een medium voortplanten. Je ziet het bijvoorbeeld duidelijk bij golven op water. Ook voor geluidsgolven geldt dat de voortplantingssnelheid afhankelijk is van de frequentie. Bij geluidsgolven noemen we dit verschijnsel (eigenlijk: een gevolg van dit verschijnsel) akoestische dispersie. Bij het kleine frequentiebereik dat voor ons hoorbaar is treedt deze dispersie slechts in zeer geringe mate op. Daardoor kunnen we elkaar, of een concert, ook op grotere afstanden nog prima horen. In de Nederlandstalige Wikipedia wordt akoestische dispersie genoemd onder het kopje Algemeen van de pagina Dispersie. De Engelstalige Wikipedia kent een aparte pagina over akoestische dispersie.  

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Acoustic_dispersion
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dispersie_%28...
http://www.logosfoundation.org/kursus/4500.html

Nee de geluidsnelheid is niet afhankelijk van de frequentie. Dat kun je zelf eenvoudig constateren door naar een concert te gaan. Achterin de zaal zou je dan bijvoorbeeld de hoge tonen eerst moeten horen en de lage later (of andersom) je begrijpt wat dit met het muziekstuk zou doen :-) De geluidsnelheid is ook niet absoluut maar hangt onder andere van het medium, de temperatuur en andere eigenschappen van het medium af.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Geluidsnelheid

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100