Hoe onstaat koolmonoxide?

Ik weet dat dit komt door een onvolledige verbranding, maar wat gebeurd er dan precies. Als de drukregelaar in een meterkast defect is en er komt de volle 100mbar binnen dan zou er een onvolledige verbranding ontsaan in de CV ketel. Betekent dit dat het vlammetjedan geel wordt ipv helder blauw? En komt er bij een aansteker dan ook koolmonoxide vrij?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Koolmonoxide ontstaat simpel gezegd als er 'te veel' brandstof en 'te weinig' zuurstof is. Er is dan niet genoeg zuurstof om alle brandstof volledig te verbranden; bij de onvolledige verbranding ontstaat koolmoxide en roet. Een andere vlamkleur is daarvan een indicatie maar zegt niet alles; vlamkleur heeft vooral te maken met temperatuur (blauw is heter dan geel). Ook bij een sigarettenaansteker kan koolmonoxide ontstaan; de hoeveelheden zijn dan meestal zo klein dat het ongevaarlijk is.

Wat je zegt klopt koolstofmonoxide komt vrij bij onvolledige verbranding. Voor verbranding is zuurstof nodig. Als er voldoende zuurstof in de lucht zit vindt er volledige verbranding plaats. Bij volledige verbranding van koolstof (C) ontstaat koolstofdioxide: C + O2 -> CO2 Stel dat er niet genoeg zuurstof bij de verbranding aanwezig is. Dan kan het koolstofatoom maar 1 O atoom 'opnemen'. Er ontstaat dan CO. Koolstofmonoxide. Bij een aansteker wordt butaan (C4H10) verbrand. Deze stof bevat koolstof atomen. Er ontstaat dus CO2. Als er onvolledige verbranding plaatsvindt ontstaat er dus ook koolstof monoxide. Dit zal echter in hele kleine hoeveelheden zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100