Wat is de naam van de toestand van water wanneer het bevroren is en toch vloeibaar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Definitie van bevroren: door afkoeling in vaste toestand gekomen. Dus dan is het vast. Dan kan het niet ook vloeibaar zijn. Wat jij stelt is dus onmogelijk. Toegevoegd na 5 uur: Dan is het door het kantelen gaan bevriezen. De temperatuur is laag genoeg om het te laten bevriezen maar het heeft soms een zetje nodig, bij koken kan dit ook voorkomen (dan is het al heet genoeg maar kookt het nog niet). Als jij het dan kantelt dan bevriest het water en gaat het van vloeibaar naar vast. Het zandachtige was het water dat bevriest maar dat nog gemengd is met vloeibaar water. Dat ziet er nog ongeveer zo uit: https://www.youtube.com/watch?v=7NCEJqFC1uw

Dat is onderkoeld water. Toegevoegd na 2 uur: Verduidelijking n.a.v. de - van Daki. Er bestaat gen water dat bevroren (= ijs) is en toch vloeibaar. Water is of ijs of vloeibaar (of gas). Er bestaat wel water waarvan de temperatuur onder nul is wat geen ijs, maar vloeibaar is. Dat heet onderkoeld water. Toegevoegd na 2 uur: Nav je reactie bij het andere antwoord. Een eigenschap van onderkoeld water is dat als er iets mee gebeurt het heel snel in vaste toestand over gaat.

Bronnen:
http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Onderkoeld_water

Wat je gezien hebt in de fles is vrij simpel te verklaren. Factor 1: Doordat het water op hoge temperatuur in de fles is gebracht, was de druk in de fles hoger dan de luchtdruk er buiten (vergelijkbaar met een frisdrank fles). Factor 2: Omdat het water gekookt is voordat je het invroor zijn er weinig opgeloste gassen meer in het water aanwezig geweest. Normaal gesproken als water afkoelt tot onder 0 zullen deze gassen het "begin" vormen van de kristallisatie en dus de groei van ijs. Wat je dus zag in de fles was water dat een temperatuur had lager dan 0, maar door de hoge druk en afwezigheid van opgeloste gassen is het water niet gaan kristalliseren. Op het moment dat je de dop van de fles draaide werd de druk in de fles gelijk aan de luchtdruk buiten de fles, hierdoor gebeuren er twee dingen. 1. het vriespunt van water wordt hoger bij een lagere druk (water onder druk zal dus pas bij lagere temperaturen bevriezen) 2. door het verlagen van de druk zullen er opgeloste gassen uit de oplossing gekomen zijn waardoor er kleine belletjes ontstaan, die belletjes vormen een "begin" van de ijsgroei hopelijk verklaard dit wat je gezien heb, en vertel je huisbaas dat er geen magie aan te pas komt maar simpele natuurkunde

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100