Vertraagt of versnelt een klok in een zwaartekrachtveld?

Diverse websites en publicaties spreken elkaar tegen. Daarom is mij niet duidelijk wat er nu met de tijd gebeurt in een sterk zwaartekrachtveld.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een klok die zich verder weg begeeft van een sterke bron van zwaartekracht, tikt sneller in relatie tot een klok vlakbij de bron van zwaartekracht, omdat de tijdsdimensie minder "lijdt" onder de kracht van de massa. Op een plek waar de massa oneindig hoog is, zoals bij een zwart gat, zal tijd stil staan en de klok stoppen met tikken. Echter als je de meting doet vanaf de locatie vanaf de klok zelf dan merk je niks van het verschil in tijds/snelheid. Stel je een analoog videogesprek voor met een astronaut die zich niet in de buurt van grote massa's bevindt. Dan zou hij voor jou gevoel sneller praten dan normaal. En zijn klokje in beeld zou sneller lopen. Tijd is, net als ruimte, relatief en daarom moet je ook altijd de tijds-snelheids meting doen vanaf een relatief oogpunt, mits je een interessante uitslag wilt hebben.

Een klok in een zwaartekrachtveld tikt iedere seconde precies als een seconde weg. Een klok die zich op een plaats in een zwaartekracht veld bevindt die "lager" is dan een andere klok in hetzelfde zwaartekrachtveld loopt langzamer dan de hoger gelegen klok. Er is dan sprake van gravitationele tijdsdilatatie wat iets anders is dan gewone tijdsdilatatie die afhangt van de beweging van klokken t.o.v. elkaar. De effecten zijn feitelijk wel hetzelfde.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gravitationel...

Ja de tijd vertraagd in een zwaarte kracht gebied !!in theorie is de tijd onder aan de trap al anders dan boven aan de trap . Alleen het verschil is minimaal . Maar bij andere zwaarte kracht verloopt de tijd anders . Hoe dat komt :) ja daar moet je de relativiteitstheorie van Einstein voor snappen . Maar heel kort door de bocht het verval van alles om ons heen wordt bepaald door de zwaarte kracht dus een atoom klok vertraagd bij oplopende zwaarte kracht .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100