Wat is ongebluste kalk?

Bestaat er ook gebluste kalk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Calciumoxide is een basevormend oxide met chemische formule CaO. Een andere naam voor calciumoxide is ongebluste kalk. http://nl.wikipedia.org/wiki/Calciumoxide En ja, ook gebluste kalk bestaat: Calciumhydroxide of gebluste kalk is een witte vaste stof met chemische formule Ca(OH)2 die maar matig in water oplost. http://nl.wikipedia.org/wiki/Calciumhydroxide

Calciumoxide is een basevormend oxide met chemische formule CaO. Een andere naam voor calciumoxide is ongebluste kalk. Calciumoxide is een wit poeder en het wordt gemaakt door het element calcium te oxideren met zuurstof of door de thermische ontleding van calciumcarbonaat (CaCO3), waarbij CaO + CO2 (kooldioxide) ontstaat. De thermische ontleding wordt bij 500 tot 550 °C uitgevoerd.

Ongebluste kalk is Calciumoxide, CaO. Ongebluste kalk wordt gemaakt van kalksteen uit Belgie en Frankrijk. De kalksteen wordt verbrand in ovens. De sintels en de nu ontstane witte kalk (CaO) worden gescheiden en het kalk wordt tot poeder gemalen. Met water reageert dit poeder heel heftig en wordt er bij temperaturen tot 85 graden Calciumhydroxide, Ca(OH)2 gevormd. De afgekoelde gebluste kalk is nog lange tijd in staat om op stoffen in te werken. Een dierenhuid of -lijk in ongebluste en daarna met water begoten kalk is na een maand onherkenbaar verteerd.

Ongebluste kalk is niets meer en minder dan Carbid. Door hier gedoseerd water bij te voegen komt acetyleengas vrij. Door gebruikmaking van dit princype werden vroeger de eerste voertuigen verlicht met carbid-lampen. Tegenwoordig wordt carbid nog volop gebruikt voor het produceren van acetyleengas t.b.v. autogene lasapparatuur en snijbranders.... Toegevoegd na 3 minuten: Het carbid-schieten wordt trouwens steeds populairder...

Helaas voor de laatste schrijver: Carbid is calciumcarbide CCa2 en is beslist geen ongebluste kalk (CaO). Het wordt bereid in een elektrische oven uit gebrande kalk (CaO) en cokes of antraciet en wordt gebruikt in de bereiding van acetyleen (ethyn, C2H2), wat weer gebruikt wordt in bijvoorbeeld snijbranders wegens de zeer hete vlam wanneer gemengd met zuivere zuurstof.

Als ik me niet vergis:heb ik vroeger geleerd dat ongebluste kalk geblust wordt door er water op te doen, het geen er dan overblijft is gebluste kalk en een brandbaar gas ookwel acetyleen genoemd, en dit werd vroeger op de l.t.s. gebruikt om autogeen te lassen. Maar ik kan het fout hebben, en als mijn verhaal niet goed is graag wat het dan moet zijn, want in scheikunde ben ik niet goed.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100