Hoe meet men luchtvochtigheid?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een hygrometer, is een meetinstrument waarmee we de luchtvochtigheid meten. Luchtvochtigheid is de hoeveelheid waterdamp in de omgevingslucht. De verhouding tussen de actuele hoeveelheid waterdamp en de maximaal mogelijke wordt aangeduid met de "relatieve vochtigheid" en wordt weergegeven in procenten. Men spreekt in dit verband ook wel van het "verzadigingspunt". Een relatieve luchtvochtigheid van 100% betekent dus dat de lucht de maximale hoeveelheid waterdamp geabsorbeerd heeft. Hoe hoger de temperatuur van de lucht, hoe meer waterdamp die kan opnemen. Lucht bij 10 ° C kan ongeveer 9 gram water per kubieke meter bevatten, bij 23 ° C is dat al 20 gram vocht. De maximale absorbeer bare fractie van waterdamp in de lucht, hangt af van temperatuur. We kennen analoge en digitale hygrometers. Bij een digitale hygrometer worden de veranderingen in de luchtvochtigheid elektronisch met behulp van een sensor gemeten.

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/leven/...

Met een hygrometer. Toegevoegd na 2 minuten: De meeste types werken op basis van een bimetalen spiraal. Deze bevat metalen met een verschillende uitzettingscoëfficiënt die wanneer ze blootgesteld zijn aan droogte of vochtigheid, reageren door te krimpen of uit te zetten.

Een conventionele hygrometer bevat een paardenhaar. Deze rekt uit of krimpt, afhankelijk van de luchtvochigheid. Wijzertje eraan, klaar!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100